Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chyběly měsíce a už nikdy by nevstala!

Britská studentka Chantelle Ross bojovala s rozštěpem páteře
13. června 2010 | 05:00

Britská studentka Chantelle Ross (16) vedla normální život dítěte, které
rádo sportuje. V jedenácti letech si ale začala stěžovat na bolesti zad
a musela se kvůli tomu vzdát i zamilovaného cvičení na trampolínách.

Chantelle dělily od úplného ochrnutí jen měsíce života, když lékaři zjistili
hrůznou pravdu: měla rozštěpenou páteř.

Chantelle byla normální děvče, které miluje skákání na trampolínách. V jedenácti letech ji ale začala bolet záda a s veškerým sportem musela přestat. Brzy pro ni už bylo obtížné ujít i jen pár kroků nebo prostě jen stát. Opakované lékařské prohlídky ale nenasvědčovaly tomu, že by něco bylo v nepořádku.

Osudová diagnóza

To zmátlo i Chantelliny rodiče Gordona a Agnes, kteří začali pochybovat o tom, co jejich dceři vlastně je nebo není. Nejhorší obavy potvrdil rentgen z prosince 2006, který jí udělali v nemocnici v Monklands v Lanarkshire. Rentgenový snímek ukázal, že obratle ve spodní části páteře se nikdy nespojily, jediné, co je drželo pohromadě, byla mícha. Tak těžký případ ale nikdo z lékařů nikdy neviděl. „Vůbec jsem doktorům nevěřila, když mi řekli, že mám rozštěpenou páteř. Nikdy jsem o ničem podobném ani neslyšela,“ svěřila se teď už v podstatě zdravá Chantelle. Ta tehdy byla vyděšená, trápilo ji, že se nemůže věnovat tolika věcem, které jsou pro její vrstevníky naprostou samozřejmostí. A navíc hrozilo, že už se nikdy nepohne.

Peklo na zemi

Těch několik let, kdy byl problém proběhnout se s přáteli, projet se na kole nebo s nimi prostě jen stát ve frontě na oběd, bylo pro Chantelle podle jejích slov pekelných. „Naštěstí jsem měla fantastickou péči a podporu nejen od rodičů, ale i od lékařů. Někdy bylo opravdu náročné držet krok s vyučováním, když jsem ležela i několik týdnů v nemocnici,“ vzpomíná na nejhorší roky svého života. „Lékaři pořád říkali, že jí nic není. Opravdu už jsem začínala mít pocit, že jsem paranoidní,“ vzpomíná dnes maminka Agnes. Diagnóza pro ni byla zdrcující, protože bylo jasné, že se Chantelle neobejde bez náročných operací. Zároveň se jí ale také ulevilo, protože konečně někdo dal její dceři naději na uzdravení, konečně někdo věděl, co jí vlastně je. „Když mi řekli, že Chantelle by mohla ochrnout, několik hodin jsem proplakala,“ dodává Agnes.

Den D

Operace přišla v březnu 2007. Při devítihodinovém zákroku dívce lékaři vložili do spodní části páteře dvě titanové tyče, část kosti z pravé kyčle jí odvrtali a přesunuli do páteře, aby se pokusili o znehybnění obratlů. V nemocnici Chantelle strávila šest týdnů, během kterých se jí jizva nehojila, naopak se jí do rány dostala infekce a o měsíc později musela podstoupit opravnou operaci. V listopadu lékaři provedli další devítihodinový zákrok, kdy postup opakovali, jen s tou změnou, že tentokrát vrtali levou nohu. Čtvrtou a snad poslední operaci mladá dívka podstoupila letos v březnu. Pomocí kostí z kostní banky Chantelle provedli spinální fúzi, tedy zákrok, při kterém se obratle pomocí kostních štěpů spojí dohromady.

Lékaři teď předpokládají, že se Chantelle během následujících měsíců uzdraví a bude si tak moci splnit svůj sen: stát se kadeřnicí. „Je nesmírně obohacující vidět, jak Chantelle operace pomohla. Tohle je důvod, proč miluju svoji práci. Když se něco povede tak, že se rodina vrátí, aby vám poděkovala,“ uzavírá Th anos Tsirikos, ředitel Skotského národního centra pro zkoumání vad páteře.

Autor: INT, jch, hto