Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Při porodu chyběla krev! Zemřela kvůli tomu?

18. února 2010 | 05:00

Už téměř dva roky žijí bez maminky Venduly (†31) Míša (23 měsíců), Roman (13) a David (14) Bečkovi ze Skalice na Litoměřicku. Zemřela 22. března 2008 při Míšově porodu po císařském řezu v litoměřické nemocnici.

Její manžel Roman (38) teď u tamního soudu požaduje pro sebe a své syny odškodnění po 240 000 korunách pro každého.

Bečkovi vychází ze znaleckého posudku, podle nějž lékař pochybil v technice císařského řezu. Nemocnice má ale k dispozici další posudek, který hovoří o tom, že postup byl správný.

Téměř tři hodiny včera u soudu vypovídal lékař Jan N., který u porodu asistoval. Soudkyně se ho dotazovala i na krevní zásoby, neboť Bečkovi poukazují na jejich nedostatečnost. Pro krev jela sanitka až během operace do Ústí nad Labem a dorazila s ní v době, když už byla Vendula Bečková mrtvá. Včera slyšený lékař při výslechu na policii uvedl, že kdyby byla pacientce podána krev včas, mohlo to mít vliv na zachování jejího života. U soudu ale svou výpověď změnil s tím, že v té době ještě neznal výsledek pitvy. „Teď vím, že zemřela na embolii plodovou vodou. Podání krve by v tom případě nemělo vliv na smrt rodičky,“ tvrdil.

Soud bude pokračovat v květnu.

Autor: Jana Ulrichová