Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alexander McQueen: Velikán módy si vzal život. Smrt matky jej zdeptala

16. února 2010 | 05:00

Odešel smutný chuligán světa odívání Lee Alexander McQueen. Jeho přehlídky byly pověstné. Davy na nich aplaudovaly ve stoje. Kontroverze, originalita, výzva. Šok. Tím byla i sebevražda Alexandra, kterou minulý týden spáchal. Pár dnů poté, co zemřela jeho máma. Její skon extravagantní, styl světu diktující syn neunes.

Lee Alexander McQueen vtrhl do světa módy na začátku devadesátých let. Tenkrát oslnil post punkovými kreacemi. Jeho modely už od začátku oslovovaly perfektními střihy, sexy dekadencí, provokativností. McQueena kolekce Highland Rape svět totálně šokovala. Po mole chodily modelky potřísněné krví. S plandajícími šňůrkami od menstruačních tampónů. Na těle látanou krajku, rozřezaný tartan. Fashion show měla být připomínkou britského vraždění ve Skotsku osmnáctého století….

Vražděn byl i McQueen odsudky módních kritiků. Takový je často úděl začátku géniů. Nepřijatelně provokují a přitahují zároveň… Lee Alexander McQueen nepřestával dráždit a fascinovat celou svou kariéru korunovanou poctami. Enfant terrible  britské módní scény. Ve světě nazývaný anglický chuligán, který v učňovských letech do podšívky jeho Královské výsosti, prince Charlese vepsal různé oplzlosti... . Kdo by řekl, že tato návrhářská ikona, snoby nesnášející rebel je ve skutečnosti plachý, laskavý, nesmírně citlivý muž.

Lee McQueen se narodil jako poslední z šesti dětí. Že je gay, prý věděl od mala. „Jako bych z mámina lůna šel rovnou na gay parádu,“ nechal se slyšet Lee. O své životní orientaci pověděl rodině v osmnácti. Jeho zpověď nepřijala s nadšením. Jen matka při něm stála. Podpořila ho. Upnul se ni. Silně a celoživotně. Mámy homosexuální syny chrání a ni je za to nesmírně milují...

Další osudovou ženou se pro návrháře stala módní kritička a múza návrhářů, Isabella Blow. To ona skoupila jeho absolventskou kolekci Jack Rozparovač. Uvedla jej do módní elity. Obdiv k ní nikdy neskrýval. Byla matkou jeho kariéry, jak říkal. Isabella před více než dvěma lety McQueena opustila. Vzala si život. Měla rakovinu a chtěla zemřít důstojně. Lee Alexander neměl daleko ke zhroucení.

Snažil se žít. Pracovat. Vedle sebe měl jiné ženy. Pro jedinečnou představivost jej milovala zpěvačka Björk, top modelky Kate Moss, Naomi Cambell. Victoria Beckham, mocná šéfka magazínu Vogue Anna Wintour, herečka Sarah Jessica Parker.

Předimenzované boty, jež oblékla Lady Gaga v klipu Bad Romance, posunuly hranice možností. Uměl udělat trend z věci, která by jiným nestála za povšimnutí. Statut jedinečnosti McQueena stvrdila i cena Návrhář roku. Čtyřikrát za sebou. Královna Alžběta jej vyznamenala povýšením do Rytířského řádu. Doprovázela jej matka Joyce. Nikdo jiný pro něj tolik neznamenal.

Před deseti dny máma Joyce zemřela. Alexandra během necelých tří let opustila druhé žena jeho života. Ta nejpodstatnější. Lpěl na ní, byla pro něj vším. „Jediné z čeho mám strach je, že umřu dřív než ty, mami,“ přiznal McQueen Joyce při jejich společném rozhovoru. Toužil s ní sdílet každý den. S jejím odchodem se nedokázal smířit. Oběsil se. Našla ho uklízečka. Den před Joyceiným pohřbem.

Za pár dní měl McQueen na Londýnském týdnu módy představit novou kolekci. Předvede se in memoriam. Hvězdy světového formátu naposled vzdají anglickému vizionáři hold. Svět módy trpí. Kate Moss se stáhla do ústraní. Alexandrova múza Naomi Cambell prohlásila: „Jsem zničená ztrátou tak blízkého přítele. Jeho talent neměl hranic. Byl inspirací pro všechny.“ Bolestně reagovala i bývalá zpěvačka, na návrhářku aspirující Victoria Beckham: „Cokoli, čeho se Alexander dotkl, se proměnilo na umění. Ztratili jsme velkého člověka.“

P.S.
Ve Vyšším Brodě na Lipensku se oběsil pětačtyřicetiletý muž. Neunesl smrt osmdesátileté matky, kterou měl po jejím skonu několik dnů ve svém bytě. Horká zpráva včerejšího dne…

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková