Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapeček je odkázaný na přístroj: Když vypnou proud, umírá!

Chlapeček je odkázaný na přístroj: Když vypnou proud, umírá!
17. února 2010 | 10:30

Bezmoc a zoufalství. Přesně tak se cítí Augustín ( 27) a Zuzana ( 27) Guskovičovi ze slovenského Žihárce. Jejich dvouměsíční syn Filípek musí být každý den minimálně 18 hodin napojený na elektrický dýchací přístroj. Narodil se předčasně a trpí závažnou plicní chorobou.

Jeho rodiče se děsí každého delšího výpadku proudu, ke kterým v obci dochází velmi často. A tehdy jde jejich chlapečkovi o život.

Filípek musel být hned po porodu napojen na dýchací přístroj. Trpí totiž bronchopulmonální dysplazií. Každý den musí dýchat nejméně 18 hodin s kanylou v nose. „V noci si ji občas vytáhne, přes den ji má prakticky neustále,“ prozradila jeho matka.

Minuty hrůzy prožívají rodiče tehdy, když v jejich ulici vypnou elektrický proud, na který je přístroj napojený. A to bývá poměrně často. „To jde vždy Filípkovi o život,“ dodává otec. Při vypnutí proudu na delší dobu se rodina dostává do neřešitelné situace. Sanitka, která by ho případně převezla do nemocnice, musí být speciálně upravena a musí mít dýchací přístroj pro malé děti.

Lékařka jim poradila, aby Západoslovenskou energetiku požádali o půjčení generátoru, který by jim při výpadku nebo odstávce elektřiny proud vyráběl. „Jejich odpověď byla bohužel zamítavá,“ uvedl otec.

Rodiče nemohou jít s Filípkem na procházku, protože by neměl zabezpečený přívod kyslíku. „Možná by nám pomohl přenosný přístroj, na ten ale nemáme peníze,“ říká otec.

Co je bronchopulmonální dysplazie?

Je to chronické onemocnění, které se vyskytuje převážně u předčasně narozených dětí. Nejde o vrozenou vadu, vyvíjí se v důsledku nezralosti plic a vyžaduje podporu dýchacím přístrojem. Nejdůležitější pro takovéto pacienty je prevence proti infekcím a léčba kyslíkem. Z léků se užívají přípravky, které rozšiřují dýchací cesty a udržují je průchodné.

Autor: Jozef Uhlárik