Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Gepardí slečna Mzuri spí s dětmi v posteli

11. ledna 2010 | 10:07

Jsou jí teprve tři měsíce a už váží 10 kilo a měří skoro metr! Gepardí slečna Mzuri se brzy stane ozdobou vesnické zoologické zahrady ve Chlebích na Nymbursku. Zatím je miláčkem celé rodiny šéfa zoo a s jeho dětmi spí v jedné posteli.

Svahilské jméno Mzuri, které v překladu znamená Kráska, gepardí slečnu náležitě vystihuje. Hned na první pohled totiž každého okouzlí ladnou chůzí, hebkou srstí a pronikavým pohledem.

Ředitel zoo René Franěk přivezl malou gepardici před měsícem z Německa. „Denně spořádá 1,5 kilogramu masa. Nejradši má svíčkovou, tedy libové hovězí. Nepohrdne ale ani křepelkami, morčaty, a kvůli zpestření jídelníčku jsem pro ni nakoupil 3700 myší. Stálo mě to 22 tisíc,“ vyprávěl včera Blesku Franěk.

Mzuri roste jako z vody. Až přibere ještě asi třicet kilo, což bude zhruba na jaře, čeká ji zbrusu nový domek s venkovním výběhem. Podle Fraňka je to jediná velká šelma, kterou je možné stoprocentně ochočit.

„Uděláme z ní proto takzvané výukové zvíře. Už se moc těším, až se bude procházet na vodítku mezi návštěvníky, a počítáme i s tím, že ji budeme vozit po školách a na nejrůznější přednášky,“ dodal ředitel zoo.

Autor: Jan Doležal