Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jituška z brlohu: Matka za ní byla v domově!

Hana S. po setkání s Jituškou v dětském domově na Hlinkách v Brně slzela
17. prosince 2009 | 17:31

Šťastné shledání! Vdova Hana S. (44) se ve čtvrtek odpoledne objala se svou pětiletou Jituškou. Ne však v brlohu v Brně-Maloměřicích, ale v dětském domově na Hlinkách, kam dítě umístil soud.

„Máma Jitušku objala a daly si pusu. Myslím, že vazba matky a dcery u nich funguje bezvadně. U holčičky se neprojevuje žádná psychická újma z toho, jak spolu až dosud žily,“ řekl pro Blesk.cz náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.

Právě on setkání mámy a děvčátka zprostředkoval. „Jsme přece lidé a nemůžeme se na to dívat jen z pohledu úředníků. Máma byla v cele, holčička v domově. Žádná nevěděla, co je s tou druhou. Takže jsem to vzal čistě lidsky a zkusil zařídit, aby se setkaly,“ vysvětluje lékař Rychnovský.

Setkání bylo úspěšné, Hanka S. byla šťastná, že vidí dcerku, o kterou je dobře postaráno. „Ony teď musí být v pohodě, aby mohly začít lepší život,“ míní náměstek.

Ten ještě nezažil, aby bezdomovci žili s dítětem v tak nuzných podmínkách. „To je naprosto neobvyklé. Teenageři, kteří fetují, třeba spávají ve sklepech, ale ne aby tak malé dítě bydlelo v takovém příbytku,“ dodal bývalý ředitel nemocnice Rychnovský.

Hana S. (44) pod dozorem strážníka obléká svou pětiletou dcerku Jitku.
Autor: MP Brno

Hana S. (44) pod dozorem strážníka obléká svou pětiletou dcerku Jitku.

Autor: Ondřej Požár