Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tchyně: Držela jsem ji za ruku, když v porodnici umírala

Tchyně Anna (58) na obrázku vpravo držela Ľubku († 36) za ruku, když v porodnici umírala.
24. listopadu 2009 | 15:25

Anna (58) přišla nejprve o nenarozenou vnučku Dianku a pár hodin nato i o její maminku, snachu Ľubku († 36), kterou milovala jako vlastní dceru. Ze smrti viní lékaře.

Když Ľubka umírala, byla tchyně u ní a držela ji za ruku. Doma na ni zatím čekal manžel Rasťo (36) se synem Rastíkem (15) a dcerou Natálkou (13).ČTĚTE TAKÉ: Skandál: Nechali zemřít dítě, pak i matku! >>

Podle Anny i ostatních členů rodiny bylo její těhotenství bezproblémové a termín porodu byl stanoven už na týden před tím.

"Měla už sedm dní po termínu a stále byla doma. Ve čtvrtek jí její gynekoložka při kontrole řekla, ať jde rovnou do porodnice. Doktoři ji však v pátek ráno poslali domů. S kontrakcemi jsme ji v ten večer přivezli na oddělení, kde zjistili, že plod v těle zemřel," prozradila deníku Nový Čas se slzami v očích Lubčina tchyně Anna (58), která u ní po celou dobu seděla.

V nemocnici totiž už dlouhá léta pracuje jako uklízečka. Ľubka podle ní lékaře požádala, aby jí Dianku z břicha vyjmuli císařským řezem.

"Doktor to však odmítl. Řekl jí, že už není co zachraňovat," doplnila výpověď tchyně maminka Ľubky. Vyčerpaná rodička, už smířená s tím, že přišla o dcerku, poslala rodinu domů.

"Prosila nás jen, abychom pro ni, až půjde domů, nepřišli v černém. Chtěla na to zapomenout," vzpomínala dál.

Osmnáct hodin po smrti dcerky, v sobotu v 11.45 hod., porodila mrtvou Dianku. O 10 minut později upadla do bezvědomí a už se neprobrala.

"Držela jsem ji za ruku, když naposledy vydechla. Když nám lékaři oznámili, že odešla navěky i ona, zdálo se nám, že se nám všem zhroutil svět," dodala s pláčem tchyně.

Obě děti se se smrtí maminky vyrovnávají velmi těžko. "Dcerka pláče od rána do večera a synek to v sobě dusí," stěží říká Rasťo.

Rodina podala trestní oznámení na nemocnici. Případ již prošetřuje Úřad pro dohled nad zdravotní péčí. Primář Eduard Škerlík z nemocnice ve Spišské Nové Vsi žádnou vinu necítí. "Nemám pocit, že bych v této věci pochybil," prohlásil.

Autor: Čas.sk, lena