Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové boty

Opět jsem levnému nákupu neodolala.
3. listopadu 2008 | 10:22

Před několika měsíci jsem měla narozeniny. Kromě spousty krásných dárků jsem dostala i dárek finanční. Rozhodla jsem se, že si koupím nové letní boty.

Módní. Na "klínku". Hned druhý den jsem vyrazila do města.

Nejprve jsem šla do klasického obchodu s obuví. Ale nic mne neupoutalo. Navíc velká čísla, žádné popelčiny střevíčky. Nevadí. Půjdu se podívat k trhovcům. Možná že se mi podaří koupit dobré boty a ještě ušetřím. I když, mezi námi, cena bot na trhu se skoro vyrovnává cenám v klasických obchodech.

Obešla jsem asi tři obchůdky. A v jednom byly! Ležely v regálu a čekaly na mě. Krásné. Módní. Na "klínku". Obula jsem si jednu botu, pak druhou – a pohádka! Byly měkoučké, netlačily, krásně se v nich procházelo. "Beru!“"Zaplatila jsem prodavačce pouhých 299 Kč a s dobrým pocitem, že jsem ještě ušetřila, běžela jsem se pochlubit kamarádce. Obě jsme potom chválily dobrý nákup a já měla radost z krásných bot.

Baťa, 1199 Kč
Autor: archiv firmy

Druhý den jsem měla různé pochůzky po městě, a tak jsem si své nové boty obula. Bylo horko, ale v botách bylo měkoučko. Pyšně jsem si vykračovala. Musím se v takových měkkých botách naučit chodit, říkala jsem si: "Možná, že v nich tak "plavu", protože na tom klínku chodit neumím."

Když jsem přišla domů, chtěla jsem si, jak je mým dobrým zvykem, boty umýt a dát do botníku. V tu chvíli jsem zjistila příčinu mé "plavné" chůze. Klínové podpatky byly zdeformované! To jsem opravdu ještě neviděla! Když jsem klínek zmáčkla, byl měkký jako houba. Nejsou potom tyhle boty náhodou do sněhu, když se podpatky v horku rozpouštějí?

Ještě že jsem byla tak prozíravá a nechala si potvrdit paragon. Prodavačka prohlížela boty ze všech stran, možná proto, aby mě vyvedla z omylu a ujistila mne, že je to "dobrý". Na moje ujišťování, že jsem boty měla na sobě jenom jeden den, mi zlostně hodila peníze na pult. Zase jsem se napálila! A to jsem si kolikrát říkala, že už si boty u trhovců nekoupím.

Opět jsem levnému nákupu neodolala.
Autor: archiv Blesku - David Malík

Ani ty zaručeně kožené, ve kterých se mi potila noha, a když pršelo, mohla jsem jít klidně bosá. Ani ostřič nožů, který fungoval jako tupič. Ani bublifuk s vrtulkou, který měl vyrábět velké bubliny a zatím jenom slintal. Ani modré slipy, které po několika vypráních stále barvily pokožku, takže syn vypadal, jako kdyby si je nesvlékl. Ani nic jiného, podobného. Ale znáte to. Stejně, když půjdu kolem…

Čtenářka Naďa

Autor: jaš, mif
Související články