Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rodiče riskovali pád z výšky, aby dětem radili u zkoušek! Teď půjdou do basy

Rodiče v Indii dobře vědí, že vzdělání jejich potomkům může otevřít cestu k lepšímu životu.
29. března 2015 | 21:04

Sociální sítě celého světa zaplavilo množství fotografií, na kterých jsou vidět rodiče a přátelé studentů, jak lezou po zdech škol a následně přes okno radí studentům. Jak informovaly místní úřady, v indickém státě Bihár skončilo ve vězení asi 400 lidí, kteří se údajně podíleli na podvodech během zkoušek na místních školách.

Snímky způsobily velké pozdvižení zejména na sociálních sítích, uvedla britská BBC. Mezi zadrženými jsou hlavně rodiče školáků. Asi 750 studentů bylo ze škol vyloučeno.

Jen ve státě Bihár musí absolvovat závěrečné zkoušky na 1,4 milionu studentů. Místní představitelé podvody odsoudili a vyzvali rodiče, aby svým dětem nepomáhali podvádět, s tím, že úspěšné složení zkoušky je zejména pro jejich dobro a úspěšnou budoucí kariéru.

Jak uvedlo indické ministerstvo školství, zabránit podvodům je ale velmi obtížné vzhledem k tomu, kolik lidí se do nich zapojuje. „Jestliže každému studentovi pomáhají tři až čtyři lidé, tak celkem jim pomáhá podvádět šest až sedm milionů lidí,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

Autor: red, ČTK