Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nárok na nemovitý majetek po 3 letech po rozvodu

Učení nemusí být mučení pro oči i mysl, když zdroj světla splňuje náležité podmínky.
3. prosince 2008 | 07:35

V roce 1966 jsme s manželem dostali třípokojový družstevní stabilizační byt. Po čtyřech letech jsme se rozvedli a rozdělili jsme si jen zařízení bytu. On zůstal bydlet v bytě, já jsem se s dcerou odstěhovala.

Po třiceti letech, když bývalý manžel ovdověl, přišla dcera s tím, aby otec byt přepsal na ni. V užívání by ho ale měl až do smrti. Když šli na družstvo, zjistili, že jsem tam stále zapsaná jako spolumajitelka. Dcera mi řekla, ať to taky podepíši, že už je to jenom formalita, protože se majetek manželů musí rozdělit do tří let po rozvodu. Věřila jsem jí a po ničem nepátrala. Až po delší době jsem se dozvěděla, že nárok na nemovitý majetek po rozvodu stále trvá, třeba až do smrti jednoho z majitelů, a pak se řeší u pozůstalosti. Ráda bych věděla, kdo má pravdu. Anna

Právnička odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní,

dle občanského zákoníku, pokud nedojde do tří let po rozvodu k vypořádání společného jmění manželů, nastává fikce dle § 150 občanského zákoníku. Movité věci patří tomu, kdo je má v užívání, u nemovitostí se bývalí manželé stávají podílovými spoluvlastníky. To znamená, že vám po uplynutí tříleté lhůty po právní moci od rozvodu manželství patřila ideální polovina nemovitosti. Pokud byste svůj podíl nedarovala dceři, měla byste na něj i po letech stále nárok, toto právo se nepromlčuje.

Učení nemusí být mučení pro oči i mysl, když zdroj světla splňuje náležité podmínky.
Autor: archiv BLUE STEP s.r.o., PROFIMEDIA.CZ, Lubor Janda

Autor: připravila: duš
Související články