Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zabaví mi majetek?

Nevím, co mám dělat...
29. října 2008 | 07:56

Mám byt v OV, syn (30) bydlí u mne, nepřispívá mi na domácnost už 4 roky, má dluhy. Návštěvy exekutorů jsou u nás bohužel na denním pořádku.

Chtějí i můj majetek, peníze, dokonce šli i za mými rodiči. Chtěla jsem syna odhlásit, ale nejde to. Nevím, co mám dělat a jak se mohu bránit. Mohou mi zabavit věci, aniž bych u toho byla? Jana

Právnička odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní Jano,

váš syn je dospělý člověk, za kterého již nenesete žádnou odpovědnost. Se synem, jak předpokládám, se nedomluvíte, takže musíte situaci začít řešit sama. Pokud váš syn není spolumajitelem bytu, pak to, že je v něm trvale přihlášen, mu ještě nezakládá žádné právo k užívání bytu. Pokud nebude dodržovat pravidla, která si vy určíte, můžete vyměnit zámky a vůbec jej nemusíte vpustit dovnitř. Stejné je to i s vaším majetkem. Ten je pouze váš, nemáte žádnou povinnost za syna platit dluhy. Pokud přijde exekutor, měla byste mít doklad o nabytí věcí jako důkaz, že jsou vaše, pak je nemohou zabavit. Obávám se, že ulevit by se vám mohlo teprve tehdy, až se syn odstěhuje. Doporučuji poradit se s právníkem o detailech a možnostech, jak situaci řešit.
Přeji mnoho síly a štěstí.

Nevím, co mám dělat...
Autor: archiv

Autor: duš
Související články