Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podzim s vůní jablek

Také někdy přemýšlíte o tom, jak jablka skladovat?
29. září 2008 | 07:18

Je lepší jablka ukládat na zimu do přepravek stopkou směřující nahoru, nebo dolů? Nebo mám snad raději stopky předem utrhnout? Šárka Pohanková z Mariánských Lázní

Odpovídá:

Jan Kopřiva, spolupracovník časopisu Blesk HOBBY

Možná by si někdo mohl myslet, že načesat jablka a pak je dát někam do bedýnky není nic složitého, ale právě způsob sklizně a uložení plodů má vliv na jejich skladovatelnost. Jablko byste měli mírným pootočením odtrhnout i se stopkou, bez ní se doba skladování značně zkrátí a riziko napadení skládkovými chorobami se zvyšuje. Plody při sklizni ukládejte opatrně do proutěných nebo plastových košíků a potom je dávejte do plastových přepravek, nejlépe v jedné vrstvě. Důvod? Tak si zajistíte snadnou kontrolu po celé období skladování.

 

Správně uložená jablíčka vám vydrží po celou zimu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Mezi sadaři dochází často ke sporu, zda ukládat jablka stopkou dolů nebo vzhůru. Těžko říci, který způsob jednoznačně vede, pravdou ale zůstává, že při skladování stopkou dolů může tato způsobit otlak a následné zahnívání. Pro skladování jablek si vyberte temný sklep, kde uložíte výhradně ovoce (jablka snadno přijímají pachy skladovaných produktů). Optimální teplota je mezi 2 až 5 °C a vzdušná vlhkost 90 procent. Nezapomínejte ani na větrání, jablka vyžadují středně silné větrání s prouděním vzduchu 1 až 2 m.s-1 po celé skladování. Vyplatí se sklep vybavit u země přívodem čerstvého vzduchu a ve stropě odvodem. Pokud je proudění slabé, osaďte odvod sacím ventilátorem. Mezi důležité pomůcky patří minimomaximální teploměr registrující výkyvy teplot a také vlhkoměr, ukazující relativní vlhkost ovzduší.

Autor: Gabriela Koulová
Související články