Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sabine (16): Sledovala jsem, jak se z mámy stává chlap

Sabine Bartlett  se svěř
29. března 2012 | 06:13

Sabine Bartlett (16) prožila neuvěřitelně emočně náročné dospívání. Od třinácti let byla svědkem toho, jak se její máma proměňuje v muže. Teď se svěřila se svými pocity.

Přeměna pohlaví je psychicky náročný proces nejen pro ty, kdo jím prochází, ale i pro jejich blízké.

Představte si, že jste dívka na prahu dospívání, kdy nejvíc potřebujete rady své matky. Ta však zrovna v té době přijde domů a oznámí, že z ní bude muž. ŠOK!

Přesně tím si prošla dnes šestnáctiletá Sabine Bartlett ze Somerville z amerického Massachusetts. “Cítila jsem, jako bych ji ztratila,” odhalila dívka své bezprostřední pocity.

Posadila mě na gauč a oznámila, že bude muž

V té době byla matka dívky s otcem už deset let rozvedená. O to víc však tehdy třináctiletá dcera v tomto nebezpečném věku mámu potřebovala.

“Vrátila jsem se tehdy z výletu a dorazila k tátovi domů, kde byla překvapivě i máma. Bylo jasné, že se něco děje. Posadila mě proti sobě na gauč a oznámila mi, že se nechá přeoperovat na muže,” přibližuje první šok a začátek svých peripetií.

“Je těžké se smířit s faktem, že člověk, který je vám tak blízký, se má takhle změnit. Máma měla být někdo úplně jiný!”

Zpětně jí však došlo, že se máma nikdy nechovala úplně žensky, byla vždy velmi autoritativní a přehnaně praktická. Přesto ale byla její máma a najednou tu neměla být.

“Cítila jsem podivný prázdný pocit. Až o rok později, když jsem viděla, že je máma v nové podobě o moc šťastnější, začala jsem se s tím, smiřovat. Teď už jsem s tím úplně v pohodě,” říká po třech letech Sabine.

Sabine Bartlett
Autor: archiv Sabine Bartlett

Kvůli šikaně se učí doma

Ovšem její vrstevníci jí to tehdy dali pěkně “sežrat”. Co si budeme povídat, puberťáci si vždy rádi najdou terč posměchu, obzvlášť, když se jim takhle sám nabízí.

Sabine si ve škole zažila doslova peklo. Šikana a vulgární poznámky byly natolik vážné, že musela ze školy odejít. Nyní má domácí soukromé vyučování.

“Jedna holka za mnou přišla s tím, že kdyby to udělal někdo z jejích rodičů, hned by se ho zřekla. Byla jsem překvapená, ale vlastně to bylo to nejmenší, co mi ve škole dokázali říct,“ vzpomíná.

Je to stejný člověk, jen šťastnější

Sabine má ovšem ještě mladší, nyní šestiletou sestru. A bylo právě na ní, aby holčičce všechno citlivě vysvětlila - tedy, že maminka poněkud mění svou identitu.

Pochopila to velmi svérázně: Jsou určití speciální muži, kteří se ale jako muži nenarodili, a stejně tak jsou speciální ženy, které se nenarodily jako ženy, a k tomu pak jsou také ještě další lidé, kteří nejsou ani muži ani ženy…,“vypráví tézy sestřičky s úsměvem Sabine.

Svou matku nijak neodsuzuje, ale jen těžko lze pochopit, co přesně si Sabine prožila, přestože všechno nese velmi statečně.

Dokonce přišla se zásadní radou pro děti, kterým rodiče oznámí stejnou skutečnost:

“Chvilku to bude trvat, než se s tím vyrovnáte. Ale věřte, že ten, kdo se vám před očima změnil, je stále stejný milující člověk, kterým byl. Navíc ale o hodně šťastnější,” vzkazuje Sabine Bartlett.

Autor: INT, bak