Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zhubla 45 kilo, aby ji mohli oplodnit

24. ledna 2012 | 06:00

Suzanne Gaskell (30) nemohla dlouho otěhotnět, tak se rozhodla pro umělé oplodnění. Dozvěděla se však, že je na zákrok moc tlustá. Vážila 108 kilo, ale motivaci měla velkou, proto zhubla. Teď má sedmiměsíční dcerku Lily-Ann.

O dítě se Suzanne Gaskell s manželem Chrisem (36) marně pokoušela šest let. Pro to, aby otěhotněla, byla ochotná podstoupit cokoliv.

Lékaři na klinice asistované reprodukce jí však sdělili, že pokud neshodí nadbytečná kila, nemohou jí zákrok provést. Tehdy totiž vážila 108 kilogramů.

“Naprosto mě to zdrtilo, že to nepůjde. Pro otěhotnění jsem byla moc obézní,” vzpomíná Suzanne. “S Chrisem jsme po miminku toužili už dlouho a tak jsme se začali smiřovat s tím, že nikdy žádné mít nebudeme.”

Všichni kolem už měli děti

Brali v červnu 2002, když Suzanne bylo 21 let. Od té doby se pokoušeli o dítě. Po třech letech neúspěchu proto chtěli zkusit umělé oplodnění.

“Po svatbě jsme doufali, že se nám to hned podaří, ale na dceru jsme si nakonec počkali skoro deset let,” podotýká Suzanne.

Že to byly těžké roky, potvrzuje i její manžel Chris: “Všichni kolem nás měli děti, jen nám se to pořád nedařilo.”

Jiný lékař, stejný verdikt

“Moje váha mě nikdy netrápila, i manžel mě takovou miloval, tak jsme se po odmítnutí na klinice pokoušeli dál o otěhotnění přirozenou cestou,” vypráví Suzanne.

O 45 kilo lehčí Suzanne se tulí k manželovi Chrisovi.
Autor: profimedia.cz
Po dalších třech letech neúspěšného snažení, si ale řekla, že znovu zkusí umělé oplodnění, ale raději zvolila jiného doktora. Třeba bude mít jiný názor.

Opět se však dozvěděla, že její váha je problém. Tak jí začalo docházet, že pokud opravdu chce dítě, bude proto muset udělat o mnoho víc.

Touha po dítěti byla silnější, než pohodlí a touha po jídle, a tak zaťala zuby a začala hubnout. Na další konzultaci u lékaře se objednala za tři měsíce a slíbila, že do té doby shodí nějaká kila.

Za čtvrt roku šlo dolů 12 kilo

“Domu jsem se vrátila rozhodnutá, že to zvládnu. Moje váha byla klíč k mému štěstí a tak jsem začala okamžitě,” objasňuje Suzanne.

Suzanne Gaskell váha nikdy nevadila a hrdě svá kila nesla i ve svatební den.
Autor: profimedia.cz
Z jídelníčku hned naprosto vyškrtla svá oblíbená hotová jídla s dovozem domů, samozřejmě i vše kalorické jako čipsy a sladké sušenky.

K snídani si začala dávat cereálie, k obědu salát a k večeři rybu se zeleninou. Po třech měsících měla už dole 12 kilo.

“Změnila jsem své stravování a začala třikrát týdně cvičit. Před tím jsem do posilovny nikdy nevkročila, ale byla jsem odhodlaná shodit, co to půjde,” vysvětluje. “Věděla jsem, že to dokážu – nic mě nezabrání, abych se stala matkou.”

O 45 kilo lehčí otěhotněla

Po dvou letech tvrdé dřiny se dostala nakonec na váhu 66 kilo a zeštíhlela o pět velikostí!  V prosinci 2009 proto konečně mohla znovu požádat o umělé oplodnění. V červnu dalšího roku pak zahájila sérii vyšetření.

Oplodnění se podařilo hned na poprvé a tak v červnu 2010 konečně přišlo na svět její vytoužené dítě, dcerka Lily-Ann.

“Když jsem malou nakonec držela v náručí, bylo mi jasné, že všechno to úsilí stálo za to,” doplňuje šťastná matka Suzanne Gaskell.  

Autor: INT, bak