Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zhubla 26 kilo a v 52 letech se vdala

Češka s cizím jménem Vera Sophia Rosoľanka vypráví, jak ji zhubnutí přivedlo až před oltář.
29. listopadu 2011 | 13:36

Pokud vám kila navíc začínají ničit zdraví, může pomoct bandáž žaludku. Stejně jako Veře Rosoľance (52), která díky ní zhubla neuvěřitelných 26 kilo. Napřed řešila nádor na plicích, pak svou váhu a nakonec je šťastně vdaná.

Vera, která je jak říká je "Češka, jak poleno", přestože má cizí jméno, byla vždycky trochu při těle. Nějakým kilem navíc se zas tak netrápila, ale když se její váha při výšce 156 cm přehoupla před devadesátku, rozhodla se se sebou něco udělat. „V roce 2008 mi objevili nádor na plicích a já musela na operaci.

Ta naštěstí dopadla dobře, ale já se tehdy rozhodla, že jednou provždy skoncuji s cigaretami. Byla jsem totiž silná kuřačka, ale už kvůli svým dcerám jsem chtěla být zdravá. Jenže jsem cigarety nahradila jídlem,“ vypráví žena, jež za rok po operaci přibrala dvacet kilo.

Byla jsem jako chodící koule

„Jedla jsem všechno a v obrovském množství. Jenže jsem tak nakynula, že jsem začala mít zdravotní potíže. Špatně se mi chodilo, nemohla jsem dýchat, měla vysoký tlak. Samozřejmě mě netěšil ani pohled do zrcadla.

Jsem malá, takže jsem vypadala jako chodící koule. Strašně jsem se za sebe styděla. A protože vím, že lidi, kteří milují jídlo tak jako já, stejně žádnou dietu nebudou držet dlouho, rozhodla jsem se jít rovnou na bandáž,“ přiznává Vera.

 

Vera Sophia Rosoľanka, 52 let

Výška: 156 cm
Nejvyšší váha: 95 kg
Současná váha: 69 kg
Váhový úbytek: 26 kg

Jídlo jím jen malou lžičkou

„Samotný zákrok nic není. Dělají ho laparoskopicky a je to opravdu poměrně nenáročná operace. Horší bylo naučit se správně jíst. Musíte si totiž hlídat, abyste jedla často a malé porce.

Naučila jsem se jíst všechno dezertní lžičkou a dělám to tak dodnes,“ říká šťastná Vera, která si bandáž nemůže vynachválit. Prý vůbec nechápe, proč obézní ženy váhají, jestli si ji mají nechat udělat.

„Nejenže jsem zhubla a víc se líbím svému muži i sama sobě, ale zmizely mi všechny zdravotní potíže. Nohy nebolí, dýchám úplně v pohodě, dokonce už ani nemusím brát léky na tlak.

O tom, že mě ostatní chválí, jak dobře vypadám, ani nemluvím. Slyšet na vlastní svatbě, že mi to sluší, je prostě krása,“ uzavírá své vyprávění žena, která se před pár měsíci vdala.

7 otázek pro lékaře:

Odpovídá primář Centra pro léčbu obezity a miniinvazivní chirurgie MUDr. Ladislav Svoboda z klinického centra ISCARE Lighthouse v Praze

274141:gallery:true:trueCo je bandáž žaludku?
Je to operační metoda, která pomáhá redukovat váhu extrémně obézním lidem. A nejen zredukovat, ale dosažený výsledek dlouhodobě udržet. Patří mezi metody restriktivní, tedy omezující nadměrný příjem potravy. Princip je velmi jednoduchý, kolem horní části žaludku se provlékne pásek, který tuto část zúží. Jídlu pak trvá několik hodin, než zúženým místem projde, a přitom i malá porce v té době vyvolává pocit sytosti.

Pro koho je vhodná?
Všeobecně je bariatrická léčba určena pro obezitu III. stupně, dále pro obezitu II. stupně v kombinacis nemocemi přímo s extrémní hmotností spojenými (vysoký tlak, cukrovka II. typu, dna, bolesti páteře, přetížení nosných kloubů, dušnost aj.). Pacienti musí být schopní dlouhodobé spolupráce na léčbě a zvládnout celkovou anestezii. Samozřejmě nelze operovat v těhotenství, ale na druhou stranu často u žen, jež měly potíže s otěhotněním, záhy po redukci váhy tyto problémy zmizely.  

Kolik stojí?
Pokud nemocný (a obezita je nemoc, i když nebolí) splňuje výše uvedené požadavky a také předoperační vyšetření jsou normální, operaci i následnou péči hradí všechny zdravotní pojišťovny v plném rozsahu. Právě pro nutnost dlouhodobého sledování a samozřejmě i dostatek zkušeností s tímto typem operací je vhodné léčbu provádět v centrech specializovaných na bariatrickou chirurgii.

Jak se provádí?
Operace se provádí v celkové anestezii laparoskopicky z pěti malých vstupů. V současnosti se používá již jen doplňovací bandáž (zvaná též švédská nebo adjustabilní), která má na straně obrácené k žaludku balonek, jehož naplňováním lze regulovat velikost zúžení. Pásek bandáže se po provlečení kolem žaludku zapne a komůrka k doplňování umístí do jednoho vstupu. Výkon trvá 30 až 60 minut a už hodinu po něm je možné po doušcích pít chladnou tekutinu. Běžné je propuštění do domácího léčení den po operaci.

Jaká jsou omezení po operaci?
Týden po výkonu je třeba mít stravu tekutou (vývary, jogurty), další tři týdny pak mixovanou. Od druhého měsíce je už jídlo normální, jen v porcích do 100 gramů v intervalech dvou až čtyř hodin. Důležité je jídlo dobře rozkousat a nechat si na něj čas. Běžný pohyb je vhodný co nejdříve a plnou zátěž dovolujeme po čtyřech týdnech. Pohyb (a vlastně celková změna denního režimu) je důležitou součástí léčby.

Jak pak probíhá samotné hubnutí?
Bandáž žaludku je podle statistik dlouhodobě účinná u 65 až 70 procent operovaných. Redukce váhy probíhá pozvolna, průměrně dva kilogramy měsíčně po dobu jednoho až dvou let. Pacient musí jíst alespoň pětkrát denně a nepociťovat mezi jídly hlad. Sleduje se hlavně velikost porcí, kalorická hodnota není tolik důležitá (jen jsou vyřazeny živočišné tuky). Sportovat je možné bez omezení, důležitý však je pohyb po celý den. Zcela se mine účinkem, pokud člověk sedí celý den v práci, večer leží u televize a jednou týdně zajde na hodinu do posilovny.  

Jakou roli tu hraje psychika?

Naprosto zásadní. V první řadě člověk musí chtít se svou obezitou něco udělat a i po operaci se musí připravit na celoživotní boj s ní. Ale již po shození prvních pěti až deseti kilogramů přestávají bolet klouby i páteř a lépe se dýchá. To by mělo nemocné zdravě nastartovat na další cestu.

Autor: Majka Vinická, Kbak