Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Seriál Blesk.cz - Co možná nevíte o anorexii

26. října 2011 | 05:30

O anorexii a dalších poruchách příjmu potravy už bylo napsáno mnoho. Přesto si však troufáme tvrdit, že existují fakta, která ještě možná nevíte.

Anorexie není jen výsadou žen

Přestože jsou poruchy příjmu potravy vnímané jako ženská záležitost, stále roste i počet mužů, kteří jimi trpí. Smutným příkladem je model Jeremy, který nemoci ve svých 38 letech podlehl. Nejčastěji se uvádí, že chlapci trpí
anorexií v poměru k dívkám 1:9, tedy deset procent ze sta nemocných je chlapců.

Anorexie není pouhá touha zhubnout

Přestože tak může být veřejností vnímána, anorexie není jen "dieta, která se vymkla z rukou." "Je to duševní  onemocnění, je v mezinárodní klasifikaci nemocí a je potřeba jej léčit. Negativní projevy ohledně jídla jsou zástupnými symptomy psychické nemoci," vysvětluje Filip Budák z Anabell, centra pro léčbu poruch příjmu potravy.

Anorexií často trpí sportovci

Přestože by člověk předpokládal, že právě sportovci budou mít ke svému tělu zdravý vztah a díky sportovní aktivitě nebudou váhu řešit odmítáním jídla, není anorexie ve sportovním prostředí ničím neobvyklým.
Známým je případ gymnastky Christy Heinrichové, kterou nechtěl trenér zařadit do olympijského týmu s tím, že je příliš tlustá. Vážila 42 kg při výšce 145 cm. Christy ze ctižádosti začala hubnout a o čtyři roky později vážila 21 kilogramů. Zemřela na vícečetné selhání orgánů.
Poruchám příjmu potravy podléhají i sportující muži. Např. mezi sportovci, kteří závodí ve wrestlingu, je až desetkrát vyšší pravděpodobnost, že podlehnou bulimii.

Víte, co je to lanugo?

Lidé, kteří trpí anorexií, často mají na těle jemný porost chloupků, kterým se latinsky říká lanugo. Chloupky pokrývají i obličej a jsou zoufalým pokusem těla udržet si tělesnou teplotu.

Restaurace pro anorektičky? Opravdu existuje!

Ač se to jeví jako paradox, v Berlíně skutečně existuje restaurace pro nemocné poruchami příjmu potravy. Restauraci Touha otevřela Katja Eichbaumová, která si martyriem nemoci sama prošla, ale má za sebou úspěšnou terapii.

Restaurace nabízí normální pokrmy, které se ale jmenují tajuplně: třeba Duše nebo Velký hlad. záměrně neprozrazují, z čeho se skládají, protože anorektici kladou přílišný důraz na to, jak energeticky vydatné jídlo je.

 

Anorexie ve staletích

2. století n. l. – Už před více než dvěma tisíci lety popsal filosof Galén příznaky mentální anorexie.
12. - 15. st. – Ve středověku ženy hladověly, aby umlčelý hříšné touhy svého těla. V módě bylo i sebetrýznění, které odčiňovalo hříchy.
16. st.– Móda se obrací a tzv. světice, které se trýzní hlady, jsou církví prohlášeny za posledlé ďáblém a pronásledovány. Půst je odsuzován jako hřích.
1694 – Britský lékař Richard Morton poprvé definoval mentální anorexii, popsal, že jeho pacientka vypadá jako kostra potažená kůží.
1967 – Na titulce Vogue se poprvé objevila Twigy, která se 170 cm vážila 41 kg
1979 – Profesor Rusell poprvé použil termín „bulimia nervosa.“
1986 – 80 % desetiletých a jedenáctiletých děvčat v San Francisku drží diety.
2002 – V Brně vzniklo občanské sdružení Anabell, nezisková organizace pro pomoc nemocným poruchami příjmu potravy.

Zdroj: Zpravodaj Anabell.

Autor: zuf