Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seriál Blesk.cz - Anorektička Lucie (17): Radši umřu, než bych byla tlustá

17. října 2011 | 04:25

1. díl SERIÁLU ANOREXIE: Prořídlé vlasy, suchá kůže, selhávající ledviny a srdce - to jsou jen některé příznaky mentální anorexie. Přesto, že téměř v každém dvacátém případě končí smrtí, najdou se dívky a ženy, které jsou na status anorektičky pyšné a na proanorektických internetových stránkách si vzájemně chválí fotky trčících žeber. Ikonami smrtícího trendu je mimo jiné i Kate Middleton.

Umřít pro krásu

Lucii vždycky okolí považovalo za chytrou, studuje gymnázium a je jedna z nejlepších studentek v matematické třídě. Když ale dojde na téma stravování, není s ní rozumná řeč. "Raději budu mrtvá než tlustá," prohlašuje. A stovky čtenářek jejího blogu ji v jejím úsilí podporují.

Luciin blog patří do kategorie pro-ana, což je zkratka pro-anorexie. Typickým obsahem těchto internetových deníčků jsou tipy, jak překonat hlad, jak se vyhnout pravidelným večeřím a také fotografie extrémně štíhlých modelek, které vyznavačky kultu pro-ana považují za svůj vzor.

Thinspo - slovní hříčka složená ze slov thin (hubený) a inspiration (inspirace), je galerie fotek, které běžného člověka vyděsí. Vystouplá žebra, trčící páteř, propadlé tváře a kostnaté končetiny jsou ale pro návštěvnice pro-ana blogů naprostým ideálem."Tak ty jsou dokonalé... sice se závidět nemá, ale u těhlech holek to nejde," komentuje v diskuzi jedna z čtenářek.

Komu chutná pocit hubenosti?

Nebezpečnému trendu totální štíhlosti podléhají i celebrity. Hlasitou kritiku si vysloužila modelka Kate Moss, která je pro anorektičky ikonou.“Nic nechutná

Anorexie podporuje módu a móda podporuje anorexii
Autor: profimedia.cz, zazzle.com
tak skvěle jako pocit hubenosti,” prohlásila kostnatá modelka a její výrok se okamžitě objevil na řadě dámských triček.

Není to přitom dlouho, co svět vyděsila smrt modelky Isabelle Caro, kterou proslavila reklamní kampaň Oliviera Toscaniho No anorexia. Modelka trpěla anorexií od 13 let. Jednou z příčin bylo dětství po boku depresivní matky, která trpěla strachem z toho, že dcera vyroste a opustí ji.

"Jednou jsem viděla, jak matka bojuje s třicetikilovým kanystrem. Já tehdy vážila o pět kilo víc a tak jsem si, že jsem pro ni hroznou zátěží. Zhubla jsem pak na 26 kilo, mé denní jídlo se omezilo na dva čtverečky čokolády a pět cornflaků,“ vyprávěla Caro, která se s nemocí rozhodla poprat a stala se tváří kampaně, která měla varovat ostatní před stejným osudem. Svůj boj s anorexií však prohrála.

Italská modelka Isabelle Caro svému onemocnění podlehla
Autor: Profimedia

"Nemyslím si, že tím udělala něco pro prevenci anorexie, spíš této nemoci udělala reklamu. Kdyby opravdu chtěla motivovat anorektičky, byla by se prezentovala vyléčená a ne na kost vyhublá," komentuje reklamní kampaň František Krch, psycholog, který se léčbou poruch příjmu potravy dlouhodobě zabývá.

Dieta jako smysl života

"Chci být jako Kate Moss," říká šestnáctiletá Karolína, autorka jednoho z pro-ana blogů:

Karolíno, proč ses rozhodla založit si pro ana blog?

Protože je to dobrá podpora, i když tě ostatní neznají, ví, co prožíváš a cítíš, protože zažívají to samé. Není to můj první pro ana blog.

Jak tě to napadlo, máš nějakou inspiraci?

Chtěla jsem, aby i ostatní, co hubnou viděli, jak to zvládám, mojí inspirací je Kate Moss a ostatní úspěšné bloggerky.

Co na blogu najdeme?

Na většině pro ana blogů to chodí stejně. Jídelníčky a zážitky ze dne, váha, informace o sobě, thinspirace a diety. Mám tam totéž.

Vystouplá žebra jsou signálem, že se něco děje
Autor: Profimedia

Kolik máš čtenářek?

Denně je to kolem 150

Držíš teď nějakou dietu?

Ano, držím nízkotučnou, nejím přes 700 kcal.

Na jakou váhu bys chtěla zhubnout a kolik vážíš/měříš teď?

Měřím 174 cm a vážím 59 kg. Můj sen a cíl je 49 kg.

Kdo z celebrit má podle tebe nejhezčí postavu?

Kate Moss, ta má úžasnou postavu.

Jídlo není slabost

"Mám pravidlo, když se vážím. Když přiberu, budu celý den hladovět. Když zhubnu, budu hladovět taky." To je motto sedmnáctileté Lucky, která svůj život zasvětila úsilí zhubnout, co to půjde, a poté nepřibrat ani gram. Svým internetovým deníčkem motivuje k hubnutí i další dívky.

"Rozjeli jsme kvůli tomu projekt na internetu. Speciálně vyškolený sociální pracovník se pohybuje po síti a hledá diskuze na pro-ana blozích. Tam se snaží ukázat zdravý pohled na svět a motivovat čtenářky a čtenáře, aby vyhledali pomoc," popisuje Filip Budák z centra Anabell, střediska pro léčbu poruch příjmu potravy.

"Hodně se mluví o negativním vlivu internetu na nárůst poruch příjmu potravy. Je pravda, že se tam nemocní navzájem podporují a dávají si rady. Na druhou stranu ale také přinesl dostupnější informace o poruchách příjmu potravy, takže si spousta lidí uvědomila, že se jich problém týká, nebo poznala příznaky u někoho ve svém okolí," dodává Budák.

Ptejte se na otázky související s anorexií, poruchami příjmu potravy a výživou obecně. V úterý v 11 hodin vám na ně odpoví výživový odborník RNDr. Petr Fořt.


DALŠÍ DÍL: Zpověď úspěšné anorektičky: Projímadla beru ráno i večer


Autor: zuf, Kjos