Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dvojčata se narodila dva dny po sobě a každé jinde!

Kluci se asi budou divit, až zjistí, že narozeniny nemají ve stejný den
11. července 2011 | 12:40

Angličanka Donna Grove (27) porodila dvojčata, ovšem jejich datum a místo narození se liší. Šance, že v takovém případě obě přežijí, je jedna ku milionu. Tato rodina ale měla obrovské štěstí. Obě miminka jsou zdravá a v pořádku.

V osmadvacátém týdnu těhotenství musela Donna Grove do porodnice s očekávanými dvojčaty. V Frimley Park hospital v městě Camberley letos 13. dubna porodila syna Setha, který vážil 1,10 kg, ale bráškovi Prestonovi se ještě na svět nechtělo.

Čerstvě narozený Seth v prvních chvílích nedýchal, a když začal, vyšetření ukázala, že jeho život ohrožuje infekce střev, srdeční šelest a otrava krve. Proto jej okamžitě převezli do londýnské nemocnice St. Mary.

Těžký porod a zástava srdce

Druhý den za ním do Londýna odvezli i jeho matku, která stále neporodila druhé dvojče. Až další den, tedy 15. dubna, přivedla za dramatických okolností na svět i syna Prestona, vážícího 1,35 kg., kterému však také selhávaly životní funkce.

Navíc Donnu okamžitě postihla embolie plodovou vodou (dlouhým porodem infikovaná krev z dělohy se dostala do srdce - pozn. red.) a dostala srdeční zástavu. "Byl to nejhorší večer mého života, bál jsem se, že je všechny ztratím,“ svěřil se partner Donny James Campbell.

Přestože matce i dětem šlo o život, týmu lékařů se po dlouhých hodinách všechny tři podařilo skoro zázrakem zachránit.  „Jsme šťastní, že to dobře dopadlo a nikdy lékařům nebudeme dost vděční," říká Donna. "Teď už nám přijde vtipné, že dvojčata mají jiné datum narození, ale narozeniny budou slavit společně,“ usmívá se nyní po třech měsících, kdy už si obě zdravé děti užívá s partnerem Jamesem doma v britském Bracknellu.

Autor: INT, bak, mivrk