Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Onemocněla jako Růženka: Spí 14 dnů v kuse

6. března 2011 | 04:25

Patnáctiletá Louisa Ball z britského Worthingu si nemůže nic plánovat. Trpí takzvaným Kleine-Levinovým syndromem. Ten se projevuje nadměrným spaním, proto se mu také říká syndrom Šípkové Růženky. Nejdelší doba, kterou dívka dokázala prospat, bylo 14 dní v kuse!

Život moderní Šípkové Růženky už ale tak pohádkový není. Louisa kvůli své nemoci usíná nejenom ve škole, v tanečních, zaspala dokonce i celou dovolenou, na kterou se vydala se svými rodiči. A zatímco ostatní se baví například na jejích narozeninových oslavách, ona vše prospí a o tom, co se dělo, se dozvídá až později z fotografií. Může za to její choroba, které se říká hypersomnie.

„Každých 22 hodin ji musíme budit, dát jí najíst, napít a donutit ji jít na záchod. Po této krátké přestávce znovu upadne do hlubokého spánku,“ vysvětlují rodiče Louisy, kteří mají o svoji dceru strach a neustále ji tak hlídají.

Poprvé se u dívky tato porucha objevila v roce 2008, kdy měla Louisa chřipku. Lékaři si nejdříve mysleli, že se u ní jedná o hormonální problémy, které dávali do souvislosti s dospíváním dívky. Později však diagnózu změnili a potvrdili, že jde o hypersomnii – konkrétně o její vzácnou formu, která se nazývá Kleine-Levinův syndrom.

Co je hypersomnie?

Jde o nadměrnou denní spavost (je opakem nespavosti, které se říká insomnie). Lidé, kteří jsou touto nemocí postiženi, jsou neustále unavení a mohou kdykoliv usnout. Není výjimkou, že prospí 12 hodin denně i více. Často upadají do spánku i během dne. Hypersomnií trpí asi pět procent lidí na světě.

Autor: Veronika Kynclová, Kjos