Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sestry modelky zabila anorexie!

Modeling ničí zdraví mnoha mladým dívkám.
22. května 2010 | 05:00

Byly to nádherné dívky, obě modelky. Toužily chodit prestižní přehlídky. Pro svůj sen dokázaly tvrdě hubnout. Žít na pokraji snu a reality. Touha po oslnivé kariéře byla příliš velká. Starší Luisel Ramos zemřela během módní přehlídky, sestra Eliana dva měsíce po ní. Důvod byl stejný: extrémní podvyživení, porucha příjmu potravy zvaná anorexie.

Rodiče utrpěli dvojnásobný šok. Během několika měsíců přišli o dvě krásné dcery. Z jejich smrti viní modeling. Svět krásy, iluze a hlavně extrémní štíhlosti. Dívky pro něj obětovaly vše. I vlastní životy.

Dvaadvacetiletá Luisel, starší z obou sester, měla našlápnuto ke skvělé kariéře. V Jižní Americe si módní návrháři začínali pamatovat její jméno. Od puberty obětovala kariéře modelingu veškerý volný čas. Cvičila, jezdila na koni, zdravě jedla. Když do světa módy vstoupila, měla vysokou atletickou postavu. Jako fotomodelka obstála. To ale nebylo dost. Pevné, jemně zaoblené sexy křivky neodpovídaly trendu přehlídek. Proto Luisel začala hubnout... Stávat se vysněným ramínkem.

Hlávkový salát a dietní kola

Po tvrdé dietě ji vybrali jako jednu z modelek na přehlídky Týdne módy v Montevideu. Byla to šance na průlom v kariéře, stát se ještě známější, vydělat víc peněz. Luisel proto udělala všechno, co bylo v jejích silách, aby její tělo bylo ještě dokonalejší. „Držela tvrdou dietu. Poslední měsíc před smrtí jedla pouze pár listů salátu denně,“ vzpomíná na dny před tragédií Luiselin otec. „Aby měla trochu energie, zapíjela salát dietní CocaColou.“

Zemřela na přehlídkovém molu

Mladá Luisel vysněnou přehlídku nepřežila. Na molu, dostala závrať. Ještě byla schopná předvést na vyhublém těle módní výstřelek, dojít do zákulisí. V šatně omdlela. Přivolaný tým lékařů ji už nebyl schopný oživit. Luisel Ramos zemřela na infarkt způsobený kritickým podvyživením organismu. Při výšce sto osmdesát centimetrů vážila ambiciózní modelka pouhých čtyřicet čtyři kilogramů. Tělo nedostatek potravy a atak stresu nezvládlo.

Nejvíce byla smrtí Luisel zasažená její mladší sestra. Eliana se v sestře zhlédla. I ona doufala, že v modelingu uspěje. A najednou byla Luisel pryč. Osmnáctiletá Eliana se rozhodla, že ona si splní sen, stát se světově známou modelkou za obě dvě. I ona začala slibně. Její fotografie oslovily, vybrali ji na pár přehlídek…

Mladší sestra Luisel následovala - i ve smrti

Krutý režim, který dívka odkoukala u starší sestry, ale měl stejné následky. Pár měsíců po smrti Luisel našla babička Ellie mrtvou. „Našli jsme ji ležet na posteli. Hubenou a bez života.“. Rodina se přes ztrátu, kterou utrpěla před třemi lety, stále nemůže přenést.

Tady se ale nejedná o neštěstí jedné rodiny. Důležitý je fakt, že smrt sester probudila svět. Okolnostmi donucená elita návrhářů se v roce 2008 sjednotila v názoru, že na molo nepustí modelku, která by měla BMI pod 18 (sestry zemřely, když jejich BMI bylo pouhých 14,5; kritická hranice, kdy se u dívek jedná o mentální anorexii, či bulímii je zhruba stanovena na 16 BMI). Kritické ale je, že trend vychrtlosti se jako bumerang vrací. Lidé opět zapomínají bojovat proti extrému a upadají do mylných představ, že takové tělo je ideál a měla by ho mít každá žena…

Autor: Adéla Pěničková, frč