Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stella McCartney: Návrhářka, která rozumí ženám i přírodě

11. února 2010 | 15:59

V úspěch Stelly McCartney (38), dcery člena legendárních Beatles, věřil z módní branže jen málokdo. Dnes je jednou z nejúspěšnějších návrhářek a všem dokazuje, že lze skloubit kariéru s mateřstvím. Její modely oblékají hvězdy jako je Madonna, Cameron Diaz nebo Gwyneth Paltrow, ale i obyčejné ženy.

Stella ví, co moderní žena hledá. Chápe její potřeby. Její modely jsou žensky rafinované, zároveň však funkční, jednoduché. Inspiraci hledá ve volných a vzušných topech a tunikách, které nosila její matka. Ty pak kombinuje třeba s klasickým denimem. Kombinuje luxus s běžnou konfekcí. Pánské prvky s ryze ženskými.

"Navrhuji modely, které bych sama chtěla nosit, ale nikde je nemohu sehnat," říká mladá návrhářka.

Kůži ani kožešiny v jejích kolekcích nenajdete. Stella je bojovnicí za práva zvířat, ekoložkou a přísnou vegetariánkou.

Rovnováhu mezi mužským a ženským světem se podle svých slov snažila nalézt i ve své nejnovější kolekci na jaro a léto 2010. Zda se jí to podařilo, můžete posoudit sami ve fotogalerii.

Rodiče, zpěvák a hudebník Paul a fotografka a ekologická aktivistka Linda McCartney, předpokládali, že Stella půjde v jejich stopách. Hudební budoucnosti nasvědčovalo i to, že Stella společně se svými rodiči a sourozenci jezdila po koncertních šňůrách rockové skupiny Wings. Tu její rodiče založili krátce po rozpadu legendárních The Beatles.

Stelle však hudba nic neříkala. Svět módy ji ale fascinoval a lákal od malička. Talent a lásku ke krásným věcem zdědila po své matce. Byla pro ni módní ikonou i vzorem.

"Máma mě hodně ovlivnila. Už jako holčičce mi zdůrazňovala, že ženskost podtrhují právě krásné šaty. Nikdy jí ale nešlo o výstřelky a trendy. Nenosila make-up, vlasy si stříhala sama. Geniálně však dokázala zkombinovat obyčejné šaty a doplňky. Vždycky říkala, že žena se musí v tom, co má na sobě, cítit uvolněně a spokojeně," vzpomíná na svou matku populární návrhářka.

Se svým manželem, publicistou Alasdhairem Willisem, za kterého se provdala v roce 2003, má Stella tři děti.
Autor: isifa.com

Se svým manželem, publicistou Alasdhairem Willisem,
za kterého se provdala v roce 2003, má Stella tři děti.

Své první oblečení si Stella sama navrhla a ušila v jedenácti letech. V patnácti už spolupracovala na kolekci pro Christiana Lacroix. Věděla, kam směřuje. Cítila, že móda se stane jejím osudem.

Hned po střední škole byla přijata na přední londýnskou designérskou školu, kde vystudovala módní návrhářství. Závěrečná práce, jejíž součástí byla i módní přehlídka, vyšvihla Stellu do světa módních profesionálů. Nemalý podíl na jejím úspěchu však měly i její dlouholeté kamarádky Naomi Campbell a Kate Moss, které kolekci předvedly bez nároku na honorář. Úspěch byl tedy zaručen. Díky obrovské publicitě kolekci následně odkoupil londýnský butik Tokio a o Stelle se dozvěděla i široká veřejnost.

Lukrativní nabídka na sebe nenechala dlouho čekat. Stačily dvě vlastní kolekce a přišla nabídka na post kreativní ředitelky pařížského Chloé. Karl Langerfeld, kterého v této funkci nahradila, byl zásadně proti. Pro něj byla jen pouhou návrhářkou triček, která profituje na otcově jménu. Brzy byl však nucen svůj názor změnit a Stelle se omluvit. Již za několik měsíců se totiž tržby módního domu několikanásobně zvýšily. Nové modely přitáhly pozornost mnoha celebrit.

Stella Mc Cartney
Autor: isifa.com

Po čtyřech letech tvrdé práce si mladá návrhářka pod křídly impéria Gucci Group založila vlastní značku s jednoduchým názvem Stella McCartney.

Její modely se prodávají nejen v kmenových obchodech, ale i v mnoha buticích a obchodních domech po celém světě. Díky spolupráci s firmou Adidas, pro níž navrhla už několik sportovních kolekcí, ji znají i ti, kteří jinak módou příliš nežijí.A dovolit si je mohou i ženy, které mají hlouběji do kapsy. V roce 2005 sklidila obrovský úspěch s kolekcí designérského oblečení pro obchodní dům H&M. Cenově dostupné modely zmizely ze stojanů během několika hodin.

O tom, že ví, co ženy chtějí, svědčí i skutečnost, že byla již několikrát oceněna jako nejlepší návrhářka roku.

Autor: Lenka Chvostová, INT