Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak prát zimní kabáty a bundy a nezničit je?

16. listopadu 2012 | 12:00

Chladné počasí posledních dní vás jistě přimělo vytáhnout ze skříně zimní kabáty a bundy, které v následujících měsících budou tím nejvíce nošeným kusem oblečení. Jak se o ně ale správně starat? A co je dobré vědět už při pořizování?



1) To platí třeba u manšestrového saka. Pozor - pokud je svrchní vrstva z jiného materiálu než podšívka, musí se prát na nízkou teplotu, aby se jeden z materiálů nesrazil.

„Manšestr se pere na šetrný program, za mokra je ho pak potřeba ‚učesat‘ – po celém povrchu materiál uhladit v jednom směru. Podle složení je pak manšestr z rubové strany možné přes podšívku přežehlit – ale opatrně, vždy je potřeba znát složení a nastavit podle něj teplotu žehličky,“ radí Eliška Kadlecová, odborné textilní konzultantka Fashion Days.

bundy
Autor: Profimedia.cz
2) Na složení se vyplatí dbát už při nákupu – čím víc přírodní bavlněné složky manšestr obsahuje, tím je kvalitnější. Stačí se podívat na všitý štítek, na kterém musí být uvedeno složení.

3) U bund koženého vzhledu platí to samé – musíme znát složení. Syntetickou kůži stačí otočit naruby a na šetrný program s nízkým počtem otáček vyprat v pračce. Kožená bunda z pravé kůže musí na vyprání do čistírny. Menší údržbu však zvládneme i doma.

bundy
Autor: Profimedia.cz
4) U vycpávaných bund a kabátů záleží na materiálu. V drtivé většině případů však uvnitř není peří, ale syntetické vlákno a bunda může normálně do pračky. Před praním je potřeba odepnout lišku nebo umělý kožíšek.

Možnost odepínání se vyplatí hlídat už při nákupech. Syntetické akrylové kožešiny vypereme v ruce, následně pak potřebují rozčesat, usušit a vykartáčovat.

5) Klasické plstěné vlněné kabáty pak musí bez výjimky do čistírny. A pokud jsou z vzácných a drahých druhů vln jako je alpaka, angora nebo kašmír, platí to dvojnásob.

Autor: ema