Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Historie spodního prádla: Co halilo vnady žen před sto lety a co dnes

13. února 2012 | 20:49

Co halilo vnady žen před více než stoletím a co dnes? Parádní srovnání historických spodniček a živůtků s moderními trendy spodního prádla nabízí módní veletrh Styl na výstavišti v Brně. Ten tam spolu s veletrhem obuvi a kožedělného zboží Kabo končí v úterý.

V pavilonu P je totiž k vidění výstava dobového spodního prádla z přelomu 19. a 20.století. Tedy z doby, kdy se začal prosazovat zdravější styl oblékání. Exponáty na zajímavou inspirativní ukázku dodalo Muzeum města Brna.

„Bílá barva je typická pro všechny vystavené spodničky, živůtky, kombiné, noční kabátky i spodní kalhotky včetně těch s nohavičkami. Mnohé z vystavených kusů jsou zdobené vyšíváním a krajkami a dokazují zručnost tehdejších švadlen,“ říká manažer módního veletrhu Jaromír Krejčí.

Video se připravuje ...
Modelky si prohlížejí historické prádlo • VIDEO: Ondřej Požár

Vystavené kusy podle něj dokládají, že spodní prádlo plnilo i významnou funkci ochrannou a tepelnou. Během času však došlo k výraznému posunu.

„Podobnost mezi současností a minulostí není náhodná. Ve světě módy došlo k určitému přenosu inspirativních zdrojů a nápadů z jedné oblasti odívání do druhé,“ uvádí kurátorka výstavy Ludmila Růženecká z Muzea města Brna.

A jen o pár desítek metrů dál se můžou návštěvníci Stylu dvakrát denně v 10 a v 15 hodin kochat pohledy na ztepilé postavy manekýnek v čele se známou modelkou Hanou Mašlíkovou, které předvádějí současné spodní prádlo a plavky z krajek či umělých vláken.

Autor: op