Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Modelka na titulní straně Vogue: V pase má jen 33 centimetrů!

3. září 2011 | 08:30

Co všechno jsou ochotny podstoupit a obětovat modelky, aby se zviditelnily? Zdá se, že prakticky všechno. S cílem být jiná a zaujmout podstupují nejrůznější úpravy, drží radikální diety... Jednou z nich je i britská modelka Stella Tenant (41) na nejnovější titulce magazínu Vogue. Její pas má pouhých 33 centimetrů!

Pobledlá pleť, vyčesané a nagelované černé vlasy, stříbrný etnický šperk v nose, rty s tmavým švestkovým nádechem a utažený korzet, v němž se rýsuje pravděpodobně ten nejútlejší pas, který kdy kdo viděl... Takové jsou »ingredience « zářijového čísla magazínu Vogue, které ukazuje, že hranice mezi normálností a extrémem může být někdy velmi malá. Třeba 30 centimetrů. Zatímco průměrné míry ženského pasu se pohybují mezi 60 až 70 centimetry, tato modelka se »pyšní« 33 centimetry, což odpovídá průměru jídelního talíře.

Na skutečnost, že extrémně stáhlé korzety škodí zdraví, upozorňují i odborníci: „Korzety stlačují prsa a mléčné a lymfatické žlázy, stejně jako vnitřní orgány – tím zpomalují a oslabují životní funkce. Z tohoto důvodu prababičky sešněrované do korzetů často omdlévaly. Za následek to má také bolesti hlavy, nevolnosti, potíže s dýcháním a krevním oběhem. Přílišné stahování způsobuje rovněž bolesti zad, někdy můžou dokonce způsobit bolestivé skřípnutí nervu.“

I přesto, že tvůrci provokativního čísla Vogue tvrdí, že byl snímek digitálně upraven a pas Tenant částečně zúžili počítačově, aktuální číslo rozpoutalo bouřlivou debatu. Většina lidí už toto počínání odsoudila a modelčin pas přirovnala k naprostému šílenství, proti kterému by se mělo bojovat.

Mezi další kontroverzní kroky Vogue se nyní zařadila i modelka Crystal Renn (25). Té pro změnu vizážisti přilepili oči páskou, aby na focení do japonské edice vypadala jako Asiatka.

Autor: Veronika Kynclová, evakk