Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 nesmyslných mýtů o vlasech. Tomu nevěřte!

30. srpna 2012 | 07:08

Pravděpodobně víte, že mytí vlasů každý den jim škodí. Vlasy totiž vysušuje a konečky mají větší tendenci se třepit. Odborníci tedy doporučují vlasy mýt maximálně dvakrát až třikrát týdně. Přesto ale o vlasech existuje spousta mýtů. Přečtěte si sedm nejznámějších!


1. „Maska z majonézy a olivového oleje hluboce vyživí moje vlasy!“

Majonéza i olivový olej jsou pro mnohé z nás v kuchyni nepostradatelnými a nepochybně mají hydratační vlastnosti. Ale když je smícháte dohromady a vytvoříte z nich masku na vlasy, rozhodně to není záruka pro krásnou, lesklou hřívu. Úspěch záleží na typu vlasů. Pokud je máte jemné a řídké, ve výsledku je budete mít mastné a bez života. Naopak pomůže hustým, hrubým vlasům. Ty dokáže tato levná alternativa masky na vlasy pomoci.

NÁŠ TIP: Smíchejte jednu lžíci majonézy a jednu lžíci oleje. Vetřete do konečků a nechte působit třicet minut. Důkladně opláchněte jemným šamponem.

2. „Neustále musím měnit šampon i kondicionér, abych dosáhla lepším výsledků.“

vlasy
Autor: Profimedia.cz

Pokud se vám zdá, že váš oblíbený šampon přestal po nějaké době užívání na vlasy „fungovat“, rozhodně nespěchejte s nákupem nových produktů. Stačí si jednou za dva týdny vlasy umýt jemným, dětským šamponem, který odstraní nečistoty a hřívu vám oživí. Pak pokračujte ve svých oblíbených produktech.

3. „Stříhání vlasů je důležité pro jejich růst.“

Zatímco pravidelné zastřihávání konečků je skvělým způsobem, jak udržet vaše vlasy zdravé, rozhodně to není záruka toho, že vám porostou jako plevel. Každý měsíc vyroste vlas asi o 3milimetry, takže tím, že si necháte stříhat konečky, jejich růst neurychlíte.

vlasy
Autor: Profimedia.cz

4. „V těhotenství se nesmí barvit vlasy.“

V žádné studii není prokázáno, že by barvení vlasů mělo špatný vliv na vývoj dítěte. Některé barvy obsahují karcinogenní formaldehyd, ale tomu by se neměly vyhýbat jen těhotné ženy, ale všichni, kdo si barví hlav. Pokud těhotná žena půjde do kadeřnictví, je dobré, aby se poradila se svým kadeřníkem, jaké jsou ingredience v prostředcích, s nimiž hodlá pracovat. Obecně se ale nedoporučuje barvení v prvním trimestru.

vlasy
Autor: Profimedia.cz

5. „Pokud mám mastné vlasy, nemohu používat kondicionér.“

Mastné vlasy způsobuje nadprodukce mazu, voskovitá, až olejovitá látka, která pochází z vlasové pokožky. Takže když budete vynechávat kondicionér, nic to nevyřeší. Místo toho zvolte objemový šampon, který proložte kondicionérem (naneste od středu do konečků vlasů), a nakonec vlasy spláchněte s hydratačním šamponem. Na suché vlasy poté naneste/nastříkejte suchý šampon, který pomůže absorbovat přebytečnou mastnotu.

6. „Všechny vlasy rostou ve stejném poměru.“

Přemýšlela jste někdy, proč vám symetricky sestříhané vlasy od kadeřníka nikdy nevydrží stejně ostříhané? Vlasy totiž rostou v odlišných délkách a to po celém těle, i na hlavě. Někde vám zkrátka rostou rychleji a jinde naopak pomaleji. Jediná rada jak mít symetrický účes? Chodit pravidelně ke kadeřníkovi, nebo se doma stříhat podle pravítka.

vlasy
Autor: Profimedia.cz

7. „Nic mi nemůže změnit přirozenou strukturu vlasů.“

Žasnete nad tím, jak je možné, že vaše přirozené rovné vlasy, se najednou začaly samy od sebe vlnit? Zatímco skutečné vlasy jsou ve své podstatě „mrtvé“, skalp a vlasové kořínky žijí. Například léky mohou ovlivňovat sílu vlasového kořínku, což může vést ke kudrnacení a barevným změnám vlasu. Taktéž mohou vlasy oslabit, a tak mohou začít vypadávat. Svou roli může hrát i stres, věk a hormony. Tyto všechny faktory mohou změnit vaše vlasy k nepoznání.

Autor: Eva Dvořáková