Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

10 mýtů o kráse: Na tyhle zaručené rady raději rychle zapomeňte!

7. února 2012 | 06:23

O pleť je třeba se pravidelně starat, ale žádná péče se nesmí přehánět. Co je třeba a co už je příliš? Tady jsou nejčastější mýty, kterých je třeba se vyvarovat, aby vaše tvář nedošla újmy.

Mýtus 1: Kompletní čištění pokožky se musí skládat ze tří kroků

Pravda: Vyčistit, tonizovat a nakonec hydratovat, to posloucháme z každé strany. Pokud však vynecháte druhý krok, i tak bude vaše pleť krásná a čistá jako lilie.

Mnohé z nás si myslí, že tonizace mastné pokožky pleť zdokonalí, ale opak je pravdou. Maz pokožku chrání a tělo ho produkuje právě jako reakci na poškození. Tedy čím víc pleť "obnažuje", tím spíš bude reagovat a vyprodukuje tuny dalšího mazu.

Mýtus 2: Tvář třeba čistit alespoň dvakrát denně

Pleť udržujte čistou, ale ne za každou cenu.
Autor: profimedia.cz
Pravda: Používání čistících přípravků hned po ránu je pro některé z nás tak rutinní jako nanášení make-upu či čistění zubů. Ráno byste se však měla antibakteriálním mýdlům vyhnout.

Nejlepší věc, kterou můžete pro pokožku udělat, je použít pouze čistou vodu a prsty. Zapomeňte na agresivní přípravky, které zbytečně zregenerovanou pleť vysuší a naruší přes noc vytvořený ochranný film!

Mýtus 3: Peeling tvář vždy rozzáří

Pravda: Přílišné obrušování pokožky vede k zvýšené produkci mazu. Při pravidelném používání peelingu jednou týdně, může být pokožka na poprvé rozzářená.

Ovšem už podruhé se povrch pleti může změnit na nepříjemnou mastnou kaši. Doporučujeme peeling používat pouze jednou za čas, když pokožka začne viditelně matnět.

Mýtus 4: Suchá pokožka je příčinou drobných vrásek

Pravda: Lidé si často zaměňují pojmy suchost a tvorba šupinek s vráskami. Jemné linky suché kůže se dají snadno opticky vyhladit trochou mléka: hydratace je tak částečně potlačí. Linky sice zcela nezmizí, ale určitě nebudou tolik patrné.

Mýtus 5: Působení masky zvýšíte, pokud si ji necháte přes noc

Pleťová maska
Autor: profimedia.cz

Pravda: Masky obsahují hodně aktivních přísad, které pleť dokáží ultrarychle hydratovat. Nezapomínejte však, že stejně rychle to s péčí můžete i přehnat a pokožku naopak podráždit.

Při používání masek se řiďte zásadně pokyny výrobce. Pokud radí aplikovat masku na 10 minut, nenechávejte ji o pět minut déle. Věřte lidem, kteří dělali s těmito produkty klinické testy, aby nedošlo k poškození pleti.

Mýtus 6: Čím více krému proti vráskám aplikujete, tím lepší výsledky můžete čekat


Pravda: Ranní a večerní aplikace je jen mrháním peněz. Nejaktivnější přísady pracují na nejvyšší obrátky pouze jednou denně, proto byste měla například retinol proti stárnutí nanášet pouze před nočním spánkem.

Navíc, nepřiměřená dávka retinolu způsobuje podráždění pleti, která tím bude vypadat hůř. Kromě toho, že bude zarudlá, začne se loupat a často se objeví i zanícené pupínky.

Mýtus 7: Černých teček se zbavíte vymáčkáváním

Pravda: Náš oblíbený mýtus! Vymačkáváním pórů si tvář pouze zjizvíte a ničeho tím nedosáhnete. Po vymáčknutí se póry totiž opět rychle zaplní mazem.

Rozumné používání retinolu a peelingu s jemnými kyselinami je dostatečná péče na uvolnění pórů.

Pupínky není radno vymačkávat
Autor: profimedia.cz

Mýtus 8: Zubní pasta pomáhá v boji proti vyrážkám

Pravda: Některé pasty obsahují zinek a opravdu by mohly vysušovat a působit protizánětlivě. Přesto byste měla od podobných kroků upustit.

Mnohé pasty totiž mají ve složení i fluor a mentol. A právě tyto látky pleť poškozují a pupínky se mohou dokonce ještě zhoršit. Sáhněte raději po speciálních výrobcích určených proti vyrážkám.

Mýtus 9: Pod make-upem nemůže pokožka dostatečně dýchat, proto rychleji stárne

Pravda: Dlouhodobě rozšířený mýtus, a přitom přesný opak je pravdou. Díky make-upu pokožka stárne pomaleji, protože splňuje i funkci ochrany proti UV záření. A dostane i dostatečnou dávku kyslíku.

Make-up pleti neškodí
Autor: profimedia.cz

Mýtus 10: S jedním krémem si vystačíte během všech čtyř ročních období

Pravda: Ano, zdravá pleť potřebuje méně náročnou péči, a tedy i výrobků. Správná péče o pokožku se však v jednotlivých ročních obdobích různí.

Je to jednoduché. V zimě bývá pleť v přetopených místnostech a suchém vzduchu vystavena zcela jiným podmínkám než na čerstvém vzduchu v létě.

Autor: lesk.sk, Kbak