Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prodlužte si opálení: 5 rad jak na to

11. září 2011 | 08:00

Hodiny se sluníte na pláži a toužíte být krásně bronzová od hlavy až k patě. Jenže za týden po návratu domů už máte pocit, že po hnědém opálení není ani stopy. Poradíme vám, co dělat, aby vám vydrželo co nejdéle.

1. Mažte se

Jen dokonale hydratovaná a vyživená pleť vydrží být dlouho neporušená a snědá. Po návratu od vody či moře se proto vždy osprchujte a namažte přípravkem s aloe vera či panthenolem, který má výrazné regenerační účinky a působí do hloubky. Každý den se pak mažte tělovým mlékem, jak jste zvyklá. Když bude kůže dostatečně vláčná, nebude se vám loupat.

2. Nebojte se peelingu

Pořád si myslíte, že když použijete abrazivní přípravek, opálení tím okamžitě obrousíte? Nesmysl, na to jednou provždy zapomeňte! Jen tím odstraníte odumřelé buňky, které způsobují našedlé zabarvení pokožky. Naopak tím snědou kůži ještě více zdůrazníte.

Jaké přípravky vám prodlouží opálení:

3. Užívejte beta-karoten

Potravinové doplňky s obsahem beta-karotenu opravdu fungují. Zobat byste je měla ale ještě, než vyrazíte na pláž. Ochrání vás před spálením pokožky a zároveň prodlouží opálení o několik týdnů. Nebojte se do nich investovat.

Zdravější alternativou umělého získávání hnědé pokožky je používání samoopalovacích přípravků.
Autor: Dušan Křístek
4. Vsaďte na „samoopalováky“

Dodržujete všechny rady, ale stejně vám opalování každým dnem bledne? Pomůžou vám samoopalovací přípravky. Stačí si udělat peeling, důkladně rozetřít krém a za několik minut už budete vypadat opět jako ulitá z bronzu. Podobně působí i bronzující pudry, které můžete rozprášit buď jen na obličej, nebo klidně na celé tělo.

5. Nezapomínejte pít

Bez vody to zkrátka nejde. Můžete se sebevíc mazat, ale pokud nebudete dostatečně pít vodu a neslazené nápoje (v létě aspoň tři litry denně), vaše kůže hebká, zdravá a vláčná nebude. Naopak se na ní budou objevovat šupinky a vrásky. Buňky prostě vodu potřebují. Proto mějte tekutiny neustále v dosahu.

6. Vyhněte se soláriu

Říkáte si: „Zajdu do solárka a za chvíli budu zase krásně hnědá?“ To sice ano, ale s jakým rizikem! Pokud kombinujete solárium s pobytem na sluníčku, zaděláváte si na rakovinu kůže. Krátkodobého efektu sice dosáhnete, jenže v delší perspektivě začne pokožka rychle stárnout, bude vysušená a vy si zbytečně naděláte hluboké vrásky, které jen tak neodstraníte.

V soláriích se nesetkáte s UVB zářením, ale se zářením UVA , které pokožku sice nespálí, ovšem proniká pod její vrchní část do další vrstvy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Alena Dušková, Kbak