Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 nejčastějších chyb v líčení, vyvarujte se jich!

21. října 2011 | 14:14

O tom, že by se každá z nás měla po třicítce aspoň decentně přikrášlit, není debat. Jenže to chce trochu umu. Jak to dělat, abyste působila přirozeně a neděsila make-upem „à la Marfuša“?

1. Make-up je základ

Jeho tón by měl přesně ladit s barvou pleti. Složení zase s typem pokožky. Důležité je, abyste ho dokázala rovnoměrně rozetřít a nedosáhla efektu masky. Proto ho nanášejte vždy až na podkladový krém, asi po deseti minutách, kdy se už úplně vstřebá. Můžete pod něj použít i zvláčňující bázi. Následně make-up rozetřete důkladně konečky prstů či houbičkou.

Řasenka hezky zvírazní oči.
Autor: Thinkstock.cz
2. Řasy se nesmějí drolit

Nanesení řasenky je druhým nejdůležitějším krokem k perfektnímu vzhledu. Jenže pokud na ně nanesete takové množství maskary, že se slepí a barva z nich se začne drolit, budete působit poněkud lacině. Chcete-li dosáhnout sytější barvy, dvě vrstvy řasenky bohatě stačí!

Pozor na rtěnku, pokud máte výrazné oči.
Autor: Thinkstock.cz
3. Pozor na rtěnku

Výrazné barvy růží jsou tento rok sice v kurzu, ale matnou a sytou rtěnku musíte umět správně nanést. Jakmile se vám rozmaže přes hranu rtů nebo se obtiskne na zuby, okolí na vás bude pohlížet trochu s rozpaky. Jak ji rozetřít?

Nejlepší je vzít na pomoc konturovací tužku ve stejné barvě rtěnky a štěteček na roztírání růže. Nejprve hrany rtů obtáhněte tužkou. Vyhněte se ale koutkům, ať nejste jako klaun. Potom na štěteček naneste trochu rtěnky, doširoka roztáhněte ústa a štětečkem rty vymalujte. Nakonec je jemně obtiskněte do papírového kapesníku, abyste se zbavila nadbytečné barvy. A nezapomeňte nalíčení kontrolovat a upravovat několikrát v průběhu dne.

Tvářenka musí být nanesená jen jemně.
Autor: profimedia.cz
4. S tvářenkou jen jemně

Rudé kruhy na líčkách vzbudí u kolemjdoucích také spíš šok, než aby vám přidaly na kráse. I se zdravíčkem zacházejte jemně. Roztírat byste ho měla v místě lícních kostí směrem ke spánkům. Nikdy by se nemělo objevit až u koutků úst.

5. Opatrně se stíny

Oční víčka svítící desítkami různých barev také nejsou tím pravým ořechovým. Bohatě vystačíte s tužkou na oči a jedním, maximálně třemi odstíny, které spolu vzájemně ladí. Barva stínů by měla korespondovat s vaším oblečením. A myslete na toto pravidlo: světlý stín se nanáší k vnitřnímu koutku oka nebo na celé víčko. Tmavý pak jenom k vnějšímu koutku oka. Nevybarvujte si víčka až k obočí. I to působí velmi lacině.

Obočí se dá správně vytvarovat.
Autor: profimedia.cz
6. Obočí musí mít správný tvar

I když ho často podceňujeme, obočí s naší tváří dovede opravdu hodně. Pokud má správný tvar a je přiměřeně zdůrazněné, omladí nás i o několik let. Nevíte, jaký tvar se k vám hodí? Objednejte se někam do salonu, kde si je můžete nechat i přibarvit. Jestliže si na jeho úpravu troufáte sama, lepší bude, když sáhnete po hnědém či šedém stínu, který působí přirozeněji. Tužka někdy vypadá příliš tvrdě.

Zakladní kosmetická výbava by neměla chybět žádné ženě.
Autor: Thinkstock.cz
7. Méně je někdy více

Zafixujete si pravidlo všech vizážistů, že jestliže jednu část tváře zvýrazníte, další spíš utlumte. Pokud si silně nabarvíte oči, rty nechte přirozené nebo použijte jen lesk. A obráceně. Líčení by mělo zdůraznit vaši přirozenou krásu, nikoli z vás udělat někoho úplně jiného.

 

Autor: Alena Dušková, Kbak