Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Norsku zakázali kožešiny na přehlídkách

Fotografie
4. ledna 2011 | 11:28

Norští ochránci zvířat mají skutečně důvod k oslavám. V této zemi jako první prošel zákaz používat zvířecí kožešiny po celou dobu Norského Fashion weeku. Oslo tak možná odstartuje novou módní vlnu, která by mohla zaplavit i další Týdny módy po celém světě.

Touha mnoha ochránců zvířat se možná stane skutečností. Pořadatelé Oslo Fashion Weeku oznámili, že žádná zvířecí srst na molu na jejich akci v únoru 2011 nošena nebude. Norsko je první zemí na světě, která tak zakáže kožešinové oděvy po celou dobu konání módního týdne.

Výzva pro další státy?

Toto opatření vzniklo právě díky ochráncům zvířat NOAH, kteří založili petici a shromáždili podpisy od více než 200 návrhářů, modelů, fotografů, módních novinářů a redaktorů. Také dva hlavní módní časopisy, norský Elle a Cosmopolitan, se přidali se svojí podporou zákazu huňatých kožešin ze zvířat, které jsou právě pro Norsko tak typickým módním artiklem.

Anti-kožešinové hnutí se v poslední době rozrůstá. Loni v listopadu, se více než 4000 lidí  zúčastnilo protestu proti používání pravé kožešiny. Tam také ochránci zvířat lidem pustili dokumenty, jak vypadají chovy zvířat, na kterých jsou zvířata udržována v zoufalém stavu. Díky tomu pak pak byla zaměřena mnohem větší pozornost na takové farmy a mnoho z nich bylo kvůli nedostačujícím životním podmínkám uzavřeno.

Umělá kožešina zvítězila nad pravou

Kromě skupiny NOAH za stažením zvířecí kožešiny z přehlídkových mol stojí organizace Fashion Against Fur, kteří jsou z prohlášení Fashion weeku o zákazu kožešin nadšeni. „Tento krok má být prvním, který má vést k většímu nárůstu etických zásad v módním průmyslu, vždyť i umělá kůže může vypadat skvěle,“ tvrdí iniciátor omezení.

 

Autor: INT, KNbr, gamk