Prague Fashion Weekend se tuto sobotu a neděli konal už druhým rokem.Opět na nejluxusnějším bulváru města, Pařížské třídě, která je butiky se světovou luxusní módou narvaná. Což podniku má jistě dodat kosmopolitní pel. Bohužel lokace na úroveň nestačí. I když Milada Karasová, senior manager agentury Czechoslovak Models, která podniku předvádějící manekýnky (manekýny) dodává, tvrdí: „Přinášíme kvalitní módní festival, který otevírá okno do světa fashion a evropského designu. Diváci se mohou těšit na to nejlepší ze světových trendů stejně jako v Paříži, Miláně nebo New Yorku.“

Ten, kdo si na internetu najde fotoreportáže z akcí Fashion Week ( i když se jedná o poněkud jinou a týdenní prezentaci), jež se ve zmíněných metropolích módy konají, musí uznat, že konstatování Karasové je dost přehnané. Zatímco v Londýně, Milánu, Paříži či N.Y. se styl určující značky většinou prezentují na úrovni vysoké módy, na Pařížské třídě se předváděla konfekce od zn. Bogner, Diesel, Marella, Magic Child atd. Žádná pret a porter od Diora, Prady, Vuittona, Stelly McCartney a dalších jiných, jež se na zmiňované Pařížské prodávají...

Mizerná gáže, nuzná kreativita

Se světovou úrovní těžce nekorespondoval ani honorář, jenž modelky a jejich mužské protějšky za dva dny nepřetržitého předvádění na osm set metrů dlouhém molu včetně předcházejících zkoušek, tzv. fittingů dostali. Třicet modelek a patnáct modelů ušlo při přehlídkách na Pařížské na dvě stě padesát kilometrů a dostalo za to deset tisíc na hlavu, což je v porovnáni s gáží v zahraničí opravdu pakatel.

Podobně tristně vyznívá i srovnání českých a ve zmiňované Paříži, Londýně, N.Y se prezentujících módních tvůrců. Češi na zahraniční konkurenci bohužel v oblasti materiálů, nápaditosti, kreativního rozmachu, jedinečného názoru více či méně nemají. Ať už se jedná o léta zavedené české návrháře či začínající oděvní výtvarníky, jež se na Prague Fashion Weekendu letos svými kolekcemi předvedli.

Beáta Rajská splnila očekávaný glamour standard zaměnitelný s lepší lady konfekcí. Zn. E. daniely svou hravost v elegantně ležérním stylu neztratila, i když je léta ve vizi módy zacyklená a sama sebe tak trochu vyjídá. Manželka kdysi glorifikovaného ředitele pražské ZOO, Petra Fejka, Martina Nevařilová bojovala s náročným úpletem na úrovni kreativce z Praktické ženy. Táňa Kovaříková opět vyprovokovala k úvaze, zda je tak úsporná nebo spíš nenápaditá, s tím že druhá varianta se jevila víc příhodná.

O největší trapas se postarala galeristka a oděvní výtvarnice Ivana Follová sekvencí nudně šedavých krabicovitých sak hodných časů socialismu, které navěsila na vysloužilé fotbalové borce spolu s bílými košilemi, nemožnými kolotočovými džínsy a na klopu autorského saka jim přišpendlila zoufalý silonový květ…Taková byla její revoluční představa outfitu ženicha. Proboha a kde byla ta esence nejlepších světových trendů, kterou organizátoři slibovali?

P.S.

Daniela Peštová, kterou široká česká veřejnost asi stále více vnímá jako manželku Pavola Habery než světovou topmodelku prohlásila: „To, že se v Praze bude pravidelně konat Prague Fashion Weekend, mi přijde naprosto vzrušující! Předpoklady k úspěchu tu jsou a já
jsem zvědavá, jak se s tím Praha popasuje…” Zatím to dělá v rámci malých českých poměrů s malou invencí tuzemských tvůrců. Přehlídka Niny Ricci tento dojem nespravila. I když byla jednoznačně nejlepší fashion show na probírané světové úrovni.

Fotogalerie
10 fotografií