Jitka svůj vztah s Petrem nejprve mlhavě popírala, pak jej nekomentovala. O to víc překvapila zpráva, že se ti dva se budou brát. A ona půjde k oltáři s outěžkem, jak se lidově říká. Nevěsta Čvančarová tedy klasický věneček na hlavě neměla, ale dlouhý, mantilou inspirovaný závoj si ke krásné toaletě ani v pátém měsíci těhotenství neodpustila. Proč by taky měla - nebyla první ani poslední nevěstou v očekávání, kterou pan farář oddával...

Snoubenci noblese dostáli

Krajková výšivka s perličkami lemovala nevěstin závoj a velmi vkusně se promítla i na róbě pořízené ve Španělsku. Její návrhář si pohrál s kontrastem materiálů jakými jsou tyl a taft. Taft důmyslně aranžoval, naznačil linii rozevřeného tulipánu a vrstvená krinolína, která z něj vycházela, byla nadýchaná jak má být. Nic nepřebývalo ani nescházelo. Všechno bylo vyvážené od hlavy až po paty.  

Nevěsta zkrátka vypadala úžasně a ženich v žaketu doplněném vestou a pruhovanými kalhotami jakbysmet - i když měl nejspíš zvolit kotníčková perka, víc vychytat délku kalhot, které na šněrovací polobotky padaly ve větších záhybech víc, než měly. Ale to jsou v rámci českých poměrů, kde je takový úbor totálně nezažitý, detaily. Stačí si uvědomit, že se žaket v současnosti pouze nosí na nejslavnostnější příležitosti, jakými jsou velké svatby (zejména šlechtické a královské), vrcholné diplomatické ceremonie nebo dostihy Royal Ascot v Anglii.

Mimochodem, když jsme u šlechty, žaketu a dostihů Royal Ascot – snoubenci prý projevili přání, aby přítomné dámy měly (jak se na aristokratickou svatbu sluší) klobouky. Většina z nich vyhověla a výsledkem byly dost bizarní outfity s prvky maškarního kostýmu.

Nekultivovanost převálcovala zámecký sen

Sňatek Jitky Čvančarové a Petra Čadka byl velkolepý i co do počtu pozvaných hostů. Mělo jich být na sto šedesát a je tedy jasné, že v takovém počtu lidí se vždy nějací burani objeví. Tady se jich ale vyskytlo příliš, bohužel řada z nich byla z řad známých osobností a požadavek noblesy zpečetěné klobouky jim jen přidal na panice zpečetěné neznalostí či ignorací etikety a nedostatkem citu pro věc umocněného nevkusem.

Spousta žen se na obřad v mělnickém zámku oblékla do černé. Některé dokonce navlékly tlusté černé punčocháče a vzaly si krutě krátké (černé) minišatičky. Nejspíš si dámy myslí, že černá je symbolem elegance bez ohledu na styl. Jenže tady nešlo o funus, nýbrž o svatbu. O nepřístojnosti oněch silných punčoch a mini délek nemluvě.

Zmatená Batulková, smuteční Langerová a spol.

Zpěvačka Aneta Langerová klobouček vynechala a na pouzdro černých koktejlek sahajících těsně pod rozkrok si nesmyslně navlékla svetřík s krátkými rukávy, přidala ony tlusté punčocháče, koženou bundu a casual balerínky. Silné černé punčochy měla i herečka Dana Batulková, která si vzala šněrovací kotníčkové botky, výrazně štepované šedé šaty a nákupní kabelu. Nechala vykukovat ramínko podprsenky a rudá, stylově nemožná květina look lady opravdu nezachránila. A k beznaději doháněly i džínsy jejího partnera. Bohužel nebyl jediný, který si je k povinnému saku vzal.

Režisér Kracík, jenž doprovázel s dětmi svou choť, hvězdu současných seriálů Terezu Koskovou, džínsy neměl, ale vypadal jak maloměstský, z obchodního řetězce vyfešákovaný podnikatel, který eleganci jistí motýlkem. A krásná Tereza působila jako administrativní pracovnice, co si odskočila z úřadu a na hlavu narazila klobouček babičky restituentky... Herec Stanislav Zindulka roli elegána dostál a manželka známého herce a principála Bolka Polívky k ní naopak měla pruhovanými šaty a nepatřičně velkou štepovanou taškou daleko.

Holčička Brodská a ordinérní Nesvadbová

Byla tu i šéfredaktorka ženského, na módu zaměřeného magazínu, Barbara Nesvadbová, která svým outfitem popřela předpokládanou image šéfky lifestylového časopisu i etiketu svatebního, velkou róbou a žaketem korunovaného obřadu. V oblíbené, řadu let nošené péřové bundičce, minišatech, kozačkách a šále v kombinaci s tyrolským kloboukem vypadala jak bordel mamá, která vyrazila na anglické sídlo pořádající hon na lišku... Pokud to měla být demonstrace bohémské extravagance, dopadla dosti nešťastně.

Asi nejvíc iluzi snoubenců vyhověla velká přítelkyně nevěsty, Tereza Brodská. I když i ona měla stylistické nedostatky. Volné, érou dvacátých let inspirované šaty v baby doll stylu měly vyznít samostatně, nikoli se smokingovým sáčkem. Mašle na šatech se navíc prala o pozornost s čelenkou s dominantní květinou. I střevíčky a kabelka měly víc respektovat styl šatů. Nicméně i v tomto zmatku nelze outfitu upřít jistý náboj půvabu. Ten mimochodem měla i na vozík upoutaná manželka dalšího významného svatebčana Marka Ebena. Klobouček paní Markéty byl skvělý a její tvář si krásné rysy zachovala…

Fotogalerie
8 fotografií