VIP strašidel je letos na rudých běhounech v Benátkách minimálně. Žen v inspirativních toaletách i civilnějších outfitech řada – v čele s mega hvězdami, jakými jsou herečky Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Keira Knightly či zpěvačka Madonna. Nutno říci, že tyto dámy, stejně jako jejich mladičká kolegyně Evan Rachel Wood, dostojí image inspirativní ikony – jejich garderoba se nese v jednom čistém stylu – ať už jde o vysoce společenské gala nebo méně formální kreace. Důraz na ženskost je evidentní, sofistikovanost jakbysmet a střízlivost jednoznačně válcuje efektní teatrálnost. Extravagantních úletů bylo mnoho: minisukně, křiklavé barvy, extra.

V počtu převleků zatím vede nadějný talent z Hollywoodu, Evan Rachel Wood, která je na festivalu od jeho počátku. Její přehlídka se nese v kombinaci black &white, v linii strohých siluet, maximální jednoduchosti kořeněné efektním detailem. A ještě větší úspornost je příznačná pro skvělou herečku Gwyneth Paltrow či Kate Winslet, která konečně začala mít ráda své kdysi nenáviděné plné křivky, přestala mít mindráky anorektičky a vystavila tělo v obepnutých a navýsost ženských šatech od Stelly McCartney či Victorie Beckham. Mimochodem Gwyneth i Kate mohou diváci pospolu vidět nejen v Benátkách na red carpet, ale i v nesoutěžním thrilleru o globální pandemii Contagion (Nákaza).

Pověsti líbezné víly dostála i britská herečka, šestadvacetiletá Keira Knightly, jež módně vyzrála, zkrátila vlasy na mikádo a dosud měla jednu z nejkrásnějších velkých toalet festivalu. Také Madonna (v Benátkách figurovala coby režisérka filmové love story Wallis Simpson a krále Edwarda VIII) se pěstované image femme fatale nezpronevěřila - byť její stylizace byla svou promyšlenosti neosobní, odlidštěná, studená. Nelze opomenout ani herce a režiséra hraného dokumentu Wilde Salome, Al Pacina, jenž na šarmu, citu pro ležérní eleganci věkem neztratil stejně jako jeden z bohů Olympů módy, italský návrhář Valentino, jenž lesk benátského festivalu svou přítomností pečetil.

Fotogalerie
14 fotografií