Odpověď na dotaz musí dát fundovaní odborníci. Diplomaté, politologové, afrikanisté... Nicméně tato tmářská, totálně nesmyslná metoda není v Africe žádným novým zvěrstvem, ale rituální tradicí. I když podle zahraničního tisku byla utajena a až před pěti lety na ni veřejně upozornila jistá německá nevládní organizace.

Šestileté holčičky nejsou tabu!

Ani atak vzdělanosti bývalých kolonizátorů, ani s ekonomickou pomocí rozvinutého světa spojená dekolonizace, ani dlouhodobé mise, nejrůznější humanitární pomoci nepomohly na africkém kontinentu vymýtit primitivní praktiky  řešící problém chudoby, krutého hladu a podvýživy, kde je každý nový krk přítěží. Pálení prsou je jednou z nich.

Matky rozžhaví ploché kameny, kokosové skořápky, tupé široké nože a ty dívenkám přikládají na ňadra, nebo jimi po nich přejíždí – tzv. je žehlí. Dělají to v naivním, k poznatkům civilizace imunním přesvědčení, že to je cesta, jak dcery předčasně neotěhotní. Věří, že jejich holčičkám prsa nevyrostou. Nebo je budou mít tak hrozná, že se pro chlapce nestanou atraktivní sexuální kořistí. Nikdo je nesvede, neznásilní. Ony možná dochodí školu, do rodiny nepřibude další nevítaný přírůstek. Důvody jsou jasné, řešení nebývale drastické. Následky velké – doživotní rány na těle i na duši.

Fotogalerie
4 fotografie

Těžká realita, lehká naděje

Tiskové agentury přinesly snímky ňader po zákroku, nad jimiž se tají dech. Děsivý pohled a absolutní bezmoc umocněná faktem, že se tohle africkým holčičkám děje od šesti let života. Pro jistotu – na černém kontinentu se přece dospívá mnohem dřív...

Na kameru CNN tuhle brutalitu potvrdilo i několik mladých kamerunských žen. Mezi nimi osmnáctiletá Terisia Techu, které v devíti letech matka každé ráno po několik týdnů na prsa přiložila rozpálený kov a pak je zmáčkla... Teresia stejně v patnácti otěhotněla, ale dítě potratila. Matka tvrdí, že nebýt žhavé prevence, byla by v jiném stavu dřív. „Měla mě radši poučit o sexu a ochraně,“ kontruje její dcera.

Bohužel, ne všechny poznamenané dívky si dokáží trýznivou zkušenost osvíceně zpracovat. Leckteré ji zřejmě posléze jako matky uplatní na svých dcerkách… A nejen v Kamerunu. Tenhle rituál se praktikuje i jinde v Africe. Včetně vyprahlého Somálska, jež se vinou sucha proměnilo v území apokalyptického hladomoru. A Kamerun se možná stal terčem kritiky i proto, že padesát procent jeho obyvatel má být křesťanského vyznání a ostatní jsou napůl animisté plus muslimové.

Kde je problém?

Popálená a deformovaná prsa, s nimi spojené psychické problémy, nejsou jediným mementem černého kontinentu, který je krásný, romantický, krutý. A nedá nic zadarmo. Zelené pahorky africké, trýznivé sucho, hlad hraničící se s smrtí. Těžká nevzdělanost, těžká chudoba. Pandemie AIDS, krvavé bitky o uchopení moci, kmenové nenávisti. Rvačka o život s devalvovanou hodnotou. Žehlení prsou v dětství rozžhavenými předměty a také obřízka dívenek spojená s ohrožením života. V dospělosti pak s bolestí při sexu, záněty. A s rizikem vykrvácení při porodu. Přesto v řadě regionů se dívka, jež není obřezaná nejspíš neprovdá...

Těhotné dvanáctileté holky se na africkém kontinentu stále leckde hází ze stromu, aby potratily... V Somálsku (a nejen tam) to tak dodnes funguje. Somálsko je nyní vyhladovělé k smrti. A je dobré mu pomoci. Věřme, že pár lidských životů zachráníme. Proto to děláme. I avízo amerického ministerstva zahraničí v Kamerunu má svou osvětově alarmující hodnotu. V nic víc nedoufejme. Černošským kráskám se budou napříč Afrikou dál zohyzďovat ňadra a dělat obřízky. Aspoň do doby, než se zvýší vzdělanost, civilizovanost, jež s krutou chudobou vykořeněné společnosti souvisí.