Pětatřicetiletá Karolína Peake, pražské děvče z historicky romantické Malé Strany ještě patří do generace Husákových dětí, které dostaly po listopadu 89 v citlivém věku dospívání šanci poznat svět. Naučit se v něm být zdravě suverénním člověkem. Vyhraněnou osobností kosmopolitního formátu. Peake téhle možnosti využila. Vystudovala práva, naučila se perfektně angličtinu, kterou lze považovat za esperanto v mezinárodní komunikaci. A také si vzala za manžela Australana česko čínského původu, Charlese. Peake je zkrátka příkladná holka, jež se ve škole dávají za vzor ostatním.

Síla holky odvedle

Úspěch Karolíny Peake je nenápadný, jaksi samozřejmý. Neprovokuje. Takový je ostatně i celý její zjev. Štíhlé tělo, půvabně milá tvář, zdravé husté vlasy. Průzračně modré, decentně podmalované oči a nenápadnou růží zdůrazněné rty. Mohutnější sanice a pevná brada naznačují, že když přijde na lámání chleba, umí být Karolína tvrdá a rozhodná. Přestože se většinou raději projevuje jako bezkonfliktní a úzkostně loajální členka strany Věci veřejné, které se bůhvíproč začalo lidově říkat veverky...

Fotogalerie
1 fotografie

Nenápadnost je příznačná i pro svršky, které nová místopředsedkyně vlády obléká. Většinou se jedná o hladké sukně v kombinaci s košilovými blůzami. Bílé límečky. Občas prolnuté pouzdrovými šaty či nudným kostýmkem. Zkrátka šatník, jenž je směsicí stylu univerzitní studentky, podnikatelky a úřednice státní správy. V tomto ohledu Peake drží stejně jako její stranické družky krok se vkusem manželky Víta Bárty, Kateřinou Klasnovou. Možná tím chtějí demonstrovat ideovou semknutost. Včetně různě aranžovaných šátečků u krku - tak typických pro guru Bártu.

Tichá voda břehy mele

Karolína Peake rozhodně není typem bezprizorní krásky poskytujícím nadřazeným samcům satisfakci sexy ochránce, jíž v Parlamentu např. byla Lucie Talmanová, nyní Topolánková. Karolína si ani nehraje ani na dračici jako militantní naivka Kočí. Na rozdíl od ní (a také řady jiných politiků) šetří velkými gesty, hysterií a populistickými frázemi. A není ani sufražetka. Peake je pozdní Husákovo dítě, které klame tělem. Dítě, jež se v matrixu doby povedlo.

Místopředsedkyně vládního kabinetu Peake se sice nechala na billboard ke kampani Véček alias Veverek nafotit v plavkách, ale i v podprsence vypadala jako vzorná slušňačka. Pózovala i v  předvolebním sexy kalendáři, ale z šestice nasazených političek byla opět nejvíc decentní. V erotickém projevu úsporná.

Někdo by mohl Karolínu Peake vnímat jako nudnou osobnost bez fantazie. Bez charismatu, dráždivého náboje. Pro někoho může být Peake suchar, nedonošená politička v inkubátoru. Ale Karolínu Peake lze vnímat jako ženu, která dobře ví co chce a je natolik prozíravá, že nechá mužům pocit hlavy, která rozhoduje. A raději je šedou eminencí; krkem, jenž onou machistickou palicí otáčí...

Ona se nezdá, ale…

Nová místopředsedkyně vlády je typem holky odvedle, kterou nevnímáme a o to víc překvapí, co se z ní vyklube. V jejím případě rozhodně není střízlivost na překážku. To, co by s mohlo vnímat jako nuda, nahrává v politice dojmu solidnosti a noblesy.

Mimochodem – na své jmenování do funkce místopředsedkyně vlády si Peake na Hrad oblékla jednouché koktejly. Na krk zavěsila nenápadné perly a na nohy obula hladké lodičky. Jen punčošky mohla zvolit tělové... Tahle holka odvedle opravdu může překvapit. Vyloupnout se z ulity. Její čas nastal. Nechme se překvapit.