Kdo všechno z alternativců, pseudointelektuálů a populárních hvězd české scény Johna Malkoviche v roli módního návrháře pochválí? Nepochybuji o tom, že se mnohé servilní pochvaly za svou pátou kolekci pánského oblečení dočká. Ale už mi není jasné, který muž v kůži Malkoviche obstojí. Kdo si jeho alternativní parádu koupí a suverénně vynese.

Beztvará, víc ležérní než elegantní saka, nad kotníky ohrnuté (nohy zkracující) džínsy v kombinaci s plátěnými teniskami Converse. Květované kravaty a totálně asexuální úpletové (rovněž kytičkové) kalhoty, které by nemožně vypadaly i na bezchybné playboy girl, natož na chlapovi. Zvláštní mix zmuchlané ležérnosti roztěkaného profesora a vkusu gaye, který chtěl být v dětství králíčkem… Tak nějak by se daly charakterizovat nestandardní modely Malkoviche, jež pod značkou Technobohemian vytváří.

Kdo bude chtít být druhým Malkovichem? Těžko říct

„Vždycky jsem v sobě kultivoval zájem o módu a vždycky jsem módu miloval,“ tvrdí herec, jenž před dvěma lety na Karlovarském filmovém festivalu obdržel Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. „Baví mě vymýšlení návrhů, detailů - tahle tvorba je pro mne další možností způsobu sebevyjádření. Řekl jsem si, že je potřeba netradičně modernizovat osobnost bohéma,“ míní Malkovich. Faktem je, že bohémovi současnosti vskutku dává osobitý look. Jen nerozumím tvrzení, že onen bohémský chlapík, jehož image buduje, má být symbolem kosmopolitnosti; plné angažovanosti ve světě ovládaném moderními technologiemi…

Opravdu těžko říci, kolik Čechů bude chtít být druhým Malkovichem. Každopádně populární čeští herci vynesou ve Varech jeho modely 7. července na přehlídce. A těžko říci, kolik diváků bude tvůrci aplaudovat ze slušnosti a kolik z upřímného nadšení. Skvělé by bylo, kdyby si prezident Filmového festivalu, Jiří Bartoška, také nějaké to kytičkové sako a úpletové kalhotky vzal. Alespoň to chce ohrnout si džínsy nad kotníky, košili zaškrtit kravatou a na nohy obout Converse. Teprve pak budete vypadat jako progresivní bohém třetího tisíciletí.

Fotogalerie
1 fotografie