Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fan Vavřincová: Autorka první české crazy komedie měla dvě velké životní lásky

17. listopadu 2020 | 06:00

Právě dnes by oslavila stotřetí narozeniny. Narodila se v roce 1917 jako Věra a od malička vymýšlela a psala nejrůznější příběhy. Publikovala v časopisech, tam taky vycházel na pokračování její první román Patsy tropí hlouposti. Tenhle příběh ztřeštěné holky zaujal režiséra Friče, Patsy přejmenoval na Evu, a vznikla tak první crazy komedie, kterou diváci označili za nejlepší komedii třicátých let.

Věra alias Fan se narodila do bohaté rodiny. Tatínek byl ředitel cukrovaru, ale zemřel, když bylo Věře dvanáct let. I to byl možná důvod, proč se v necelých osmnácti tajně vdala za kamaráda z dětství. Bohumil Němota byl o jedenáct let starší, ale ona toho nikdy nelitovala. Vždy o něm říkala, že je nejlepším mužem na světě. Vydrželi spolu celý život a měli dvě dcery – Ivanku a Felicii. Bohumil byl životní láskou Věry, tou druhou bylo psaní.

Zvolila si pseudonym Fan Vavřincová

Věra stihla i odmaturovat a později dálkově studovala francouzštinu, ruštinu a němčinu na Filozofické fakultě v Praze. Jazyky jí šly dobře, stejně jako psaní. Své příběhy psala pod pseudonymem Fan Vavřincová. Fan jako Františka, protože tak se měla původně jmenovat. Ale v rodině jich bylo moc, tak si její maminka vydobyla Věru.

S psaním, které bylo nejen jejím koníčkem, ale i živobytím, musela po roce 1948 skončit. Komunisté jim zabavili malý zámeček v Sudovicích, který si s manželem koupili na splátky v roce 1946, a ona dostala zákaz psaní. Dvacet let nemohla psát, ale laskavý humor jí zůstával. Kvůli špatnému původu dělala u soustruhu, šila rukavice a později pracovala jako účetní.

Dvacet let nemohla psát, pak přišla Rodinka

Koncem šedesátých let se konečně zablýsklo na lepší časy. Oslovila ji televize, aby napsala nějaký humorný scénář. Tak vznikl seriál Taková normální rodinka. Později Fan Vavřincová přiznala, že k napsání ji inspirovali členové vlastní rodiny. Zde si naposledy zahrál prvorepublikový elegán Oldřich Nový, toho si Vavřincová dokonce vynutila.

Psaní milovala a byla velmi poctivá. Stanovila si počet stran, které musela napsat, a vždy to dodržela. Měla milujícího manžela, který ji ve všem podporoval. Jak později v jednom rozhovoru řekla dcera Fan Vavřincové, nosil ji na rukou. Vedle toho, že poctivě psala každý den, starala se taky o domácnost a zahradu. Měla pevné zásady a nikdy nevstoupila do komunistické strany ani do svazu spisovatelů. I proto přišel další zákaz, který skončil až po roce 1989.

Až do konce života byla aktivní a plná života. Psala pořád dál, vydala několik knih pod jménem Věra Němotová, napsala i pokračování Takové normální rodinky. Svého manžela přežila o třicet šest let, zemřela v prosinci 2012 v pětadevadesáti letech!

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

Jak vypadala prvorepubliková móda? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak vypadala prvorepubliková móda a šaty Adiny Mandlové • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

 

 

 

 

Autor: aši