Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrozí vám rozvod? Poznáte to jednoduše, poradíme vám jak!

  • 18. listopadu 2018 | 06:00

    Některé naše osobnostní rysy můžou v nekontrolované podobě zapříčinit spoustu problémů, zvláště v partnerských vztazích. Všichni máme nějaké své slabosti a horší vlastnosti, a když s někým žijeme, obvykle se snažíme, aby nebyly až moc velkým strašákem. Bohužel některé osobnostní rysy, zvláště když se zkombinují s těmi, které má váš partner, mohou vést k rozvodu. 

    Následující povahové rysy jsou prý nejčastější z těch, které vedou podle psychologů a rozvodových právníků k rozvodu. Některé z nich nevypadají až tak škodlivě, ovšem vztah můžou doslova pohřbít. Které to jsou?

     

  • Sklony k přehánění a nafukování

    Autor: iStock

     

    Když jeden z partnerů oplývá sklonem k tomu, že jakýkoliv incident či událost nafukuje do katastrofických rozměrů, pak je to skutečně velký problém. Tenhle sklon dělat „z komára velblouda“ zhoršuje stres a deprese. David Gonet, rozvodový právník z Illinois, uvádí spoustu případů svých klientů, kteří podali žádost o rozvod právě kvůli tomuto osobnostnímu rysu. 

     

  • Materialismus

    Autor: iStock

     

    Studie ukázaly, že pokud jeden nebo oba partneři v manželství mají sklon k tomu, že chtějí pořád více nebo nakupují víc, může to být pro manželství vražedné. Vztahy založené na penězích samozřejmě mohou fungovat, ale pokud jen jeden partner staví kvalitu svého života na hmotných věcech, nemůže to dozajista dobře skončit.

  • Přehnaná péče o druhého

    Autor: iStock

     

    Zdálo by se, že je to fajn, když se jeden o druhého hezky stará. Ovšem nic se nemá přehánět. Když jeden z partnerů dává nadměrně tomu druhému svou péči, může to způsobit emocionální bariéru a taky to může být signál, že se snaží ovládnout vztah. To může vést k nelibosti, izolaci a nakonec k vydlážděné cestě k rozvodu. Dávám, starám se o tebe, ale nemám co nabídnout. „Nadměrné dávání je silná obrana proti budování vzájemnosti a rovnosti ve vztahu, brání vytvoření intimity a empatie,“ tvrdí psycholog Mark B. Borg.

     

  • Nedostatek komunikace a argumentace

    Autor: iStock

     

    Není normální, když se manželé vůbec nepohádají. Neshody a hádky jsou důležité a je důležité všechny „stížnosti“ řešit otevřeně a efektivně. To pomůže vyřešit problémy a zlepšit vzájemnou komunikaci. Když se ve vztazích neřeší žádné problémy, zůstanou nevyřešené a vztah nemůže nabrat nový dech. To vede v důsledku k odcizení a nakonec k rozvodu. Jak říká sexuoložka Nikki Goldsteinová, vztahy lze zachránit jedině tak, že se partneři nebudou vyhýbat hádkám a konfrontacím.

  • Křehké ego

    Autor: iStock

     

    Hluboká nejistota může zasít semínko pro manželský rozvrat. Nejistí lidé se totiž snaží svou nejistotu a nízkou sebedůvěru léčit externími prostředky, jako je třeba nevěra. Křehké ego má zapotřebí neustále hledat někoho, kdo ho bude hladit po srsti a bude mu dávat pocit, že něco znamená. Příliš křehké ego může udělat z manželského života smutné přežívání v domácím vězení vlastní nepatřičnosti. To všechno může vést k rozvodu.

     

     

     

  • Narcismus

    Autor: iStock

     

    Narcismus se projevuje přehnaným oceňováním sebe samého, nepochopením pro druhé, přehnanou kritikou a arogantním chováním. Není divu, že je vysoké riziko rozvodu u párů, kde jeden z nich trpí touto poruchou. Zejména kvůli neschopnosti vidět realitu, pokud jde o rovnováhu ve vztahu. Velmi často si totiž narcistický partner hraje na oběť, když se něco pokazí nebo dojde ke konfliktu. „Jak může někdo něco zlepšit, dokud nepřevezme odpovědnost sám za sebe?“ říká Nikki Goldsteinová.

  • Sobectví

    Autor: iStock

     

    Každý v sobě máme trochu sobectví, a někdy je to dobře. Všichni máme chvíle, kdy stavíme na první místo své vlastní potřeby před potřebami druhých. Problémy ovšem nastanou, když se tohle chování stane pravidlem a partner se stává tak trochu přebytečným.

    Sobec ve vztahu jedná tak, aby byly vždy uspokojené jeho potřeby a představy. Vždy vede se svým partnerem omezenou komunikaci a tváří se, že partnerovy názory ho nezajímají a že je ani neslyší. Pravidla manželství stanovuje on a trvá na dodržování. A především není ochoten do vztahu investovat. „Pokud ve vztahu sobectví začne ubližovat tomu druhému, je to bohužel důvod k rozvodu,“ říká sexuoložka a psycholožka.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.