Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nataša Gollová: Kdo byli její osudoví muži a proč jí nepřinesli štěstí?

24. října 2018 | 05:45

Patřila k největším prvorepublikovým hvězdám filmového nebe. Vedle krásy měla ještě něco navíc. Byla vzdělaná a inteligentní. Bohužel ani to nestačilo k tomu, aby byla šťastná v soukromém životě. Prožila sice čtyři životní lásky, ale ani jedna neskončila happy endem. Které muže milovala a proč jí nedali to, po čem toužila?

Za pár dnů uplyne třicet let od její smrti. Zemřela 29. října 1988 v domově důchodců, sama a opuštěná. Poslední roky jejího života byly ve znamení alkoholu, který se stal její zkázou. Z kdysi úchvatné, nádherné a usmívající se ženy zbyla jen stárnoucí troska. Proč nenašla v lásce štěstí?

Za první láskou odjela do Francie

Její osobní život byl dost divoký a o svém soukromí nikdy moc nemluvila. První velkou láskou se jí stal rumunský básník a dramatik Tristan Tzara. Žil v Paříži a byl o šestnáct let starší než Gollová. Potkali se v roce 1932 v Paříži v ateliéru malíře Josefa Šímy. Tenhle vztah byl pro ni osudový, ovšem intenzivně trval jen pár měsíců. Pak se vrátila do Československa a údajně se viděli naposledy v roce 1947.

Druhou její láskou byl kolega František Vnouček, kterému se říkalo Rudy. Seznámili se v roce 1934 v bratislavském Slovenském národním divadle a vydrželi spolu tři roky. Ty ale pro Natašu rozhodně nebyly šťastné, její partner totiž dost pil. Jejich vztah ani nemohl být naplněný, Vnouček byl totiž homosexuál. Teprve díky Gollové přiznal svou orientaci.

Třetí muž ji odsoudil k nenávisti

Třetí osudový muž Gollové byl Willy Söhnel. Původem Němec, který během okupace šéfoval barrandovským ateliérům. Přestože nebyl nacista a pomáhal, kde se dalo, a zachránil i spoustu životů, pro Gollovou neznamenal výhru. Naopak. Jednak ho přebrala Adině Mandlové, se kterou se kvůli tomu rozhádala, jednak na jejich vztah doplatila po válce, obvinili ji totiž z kolaborace. Ani tenhle vztah nevydržel, Willy raději utekl do Rakouska.

Její život se stal po válce doslova noční můrou. Přestože se snažila milostný poměr s Němcem odčinit v Terezíně, kde se dokonce nakazila tyfem, lidé jí to nemohli dlouho odpustit. V roce 1947 se raději odstěhovala do Českých Budějovic, kde sehnala práci díky režisérovi Karlu Konstantinovi. Toho si nakonec vzala za muže. Neměli děti a Gollová v manželství pociťovala spíše úctu než velkou lásku. I Konstantin dost pil a nakonec v roce 1961 zemřel. Ani čtvrtá láska nepřinesla Gollové štěstí.

Alkohol, samota a poslední role

Stala se z ní posmutnělá herečka. Ještě zazářila v několika filmech (Sňatky z rozumu, Spalovač mrtvol, Drahé tety a já), ale z její prvorepublikové slávy mnoho nezbylo. Stále více pila a naposled se před kamerou objevila v epizodní roli pacientky v seriálu Sanitka.

Zemřela bezdětná a opuštěná, přesto nezapomenutelná. Svatopluk Beneš o ní po její smrti řekl: „Byla vzácná žena, nadprůměrná. Nejen v osobním styku, ale i v hereckém projevu těžila z dívčího půvabu, který se snoubil s humorem a chlapeckou bezprostředností.“

 

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

Byla Nataša Gollová největší prvorepublikovou hvězdou? Podívejte se na VIDEO, kde o ní hovoří Aleš Cibulka:

Video se připravuje ...
Aleš Cibulka o První republice: Největší hvězdou nebyla Nataša Gollová • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: aši