Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rudolf Hrušínský: V pětadvaceti potkal osudovou ženu. Celý život jí byl věrný!

13. dubna 2021 | 06:00

Nezapomenutelný herec a jedna z největších hvězd českého divadla a filmu. Byl pro nás něco jako Marlon Brando pro Američany nebo Jean Marais pro Francouze. Vynikající herec, který šetřil slovy a vyznačoval se typickými gesty. Všem svým postavám vdechl něco, na co se nezapomíná. Které role ho navždy proslavily?

Narodil se do rodiny, ve které se to herci jen hemžilo. Už odmalička se pohyboval mezi ochotníky, a přestože začal studovat gymnázium, v tercii ho vyloučili. Bylo mu patnáct, když zahájil hereckou kariéru. A dobře udělal, že zapomněl na jiná povolání. Talentu měl totiž od Pánaboha na rozdávání. Přestože se nikdy nedostal na konzervatoř, stal se profesionálním hercem.

Připomeňte si ikonické role tohoto skvělého herce ve fotogalerii:

Postupně prošel několika divadly – od předválečného Divadla D až po Národní divadlo. Na prknech, která znamenají svět, exceloval v mnoha slavných hrách a svým postavám vdechl víc než jen to, co musel. Jeho herectví se vyznačovalo minimalismem a skvěle ovládal hlas, jímž dovedl naznačit i ty nejmenší citové projevy. Nad svými postavami se dlouho zamýšlel a často hledal předlohu v reálném životě.

V devatenácti se stal milovníkem stříbrného plátna

Vedle divadla se věnoval i filmu a dabingu. Jeho filmovým debutem se stal snímek z roku 1939 Cesta do hlubin študákovy duše. Bylo mu devatenáct let a brzo se z něj stal milovník stříbrného plátna. Fanynky po něm šílely, jeho srdce ale navždy ulovila Eva Koubová. Bylo jí šestnáct, když se seznámili. V roce 1945 se vzali a měli spolu dva syny. Rudolfa a Jana, kteří se oba vydali v tátových šlépějích.

Během života natočil přes sto filmů a televizních inscenací, z nichž se mnohé staly perlami české kinematografie. Dokázal zahrát cokoli, od zamilovaných studentů po silné dramatické postavy. Rozhodně nebyl hercem jednoho typu, dokázal rozesmát, vehnat slzy do očí nebo vám z jeho hereckého projevu naskákala husí kůže.

Jeho filmové postavy s námi žijí dodnes

Nezapomenutelný byl jako Josef Švejk z roku 1956. Mráz po zádech běhal divákům po zhlédnutí Spalovače mrtvol, kde ztvárnil zvrhlého fanatika – pana Kopfrkingla. Plavčík Důra v Rozmarném létě, komisař Ledvina ve filmu Adéla ještě nevečeřela, doktor Skružný ve snímku Vesničko má středisková či doktor Radost v Kulovém blesku, major Kalaš v černobílých detektivkách nebo děda Prošek ve filmu Smrt krásných srnců – v těch všech rolích prokázal herecké mistrovství. A mnohé hlášky z těchto filmů kolují mezi diváky dodnes.

Za své mimořádné herectví obdržel mnoho cen, vedle Národního umělce dostal v roce 1993, rok před svou smrtí, cenu Senior Prix. Jeho srdce, které svým postavám dával úplně celé, nakonec nevydrželo a zemřel v nedožitých sedmdesáti čtyřech letech v roce 1994 na šestý infarkt.

Zajímají vás osudy známých českých osobností? Pak se podívejte na vybraný díl z pořadu Mall.tv Životy slavných.


 

 

Autor: aši