Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Christopher Reeve: Jako Superman oslnil celý svět, osud měl ale krutý

10. října 2018 | 05:50

Právě dnes uplynulo čtrnáct let od smrti hlavního představitele filmového Supermana. Jako létající hrdina z planety Krypton využíval nadpřirozenou moc proti největším padouchům světa, v reálném životě mu ale supermanovská síla nepomohla. Role neohrabaného Clarka Kenta ho však proslavila po celém světě a učinila ho nesmrtelným.

Jako neohrožený hrdina Superman s pláštěnkou a velkým písmenem S na hrudi bojoval proti zlu a nepravostem světa. Podobně neohroženě pak bojoval ve skutečnosti s nepřízní osudu po tragické nehodě, která ho upoutala na invalidní vozík. Přestože bojoval opravdu tvrdě, nakonec svůj boj prohrál.

Odmalička sportoval a věnoval se herectví

Christopher Reeve byl už odmalička ambiciózní. Mnozí o něm prohlašovali, že je to šprt, ale jemu to nevadilo. Věděl, co chce, a šel za svým cílem. Hrál na klavír a věnoval se sportu, zvláště měl rád jízdu na koni. Od dětství se aktivně věnoval herectví, vystudoval Cornell University, obor anglická literatura a hudební věda. Pak absolvoval hereckou přípravu v newyorské Juilliard School.

Díky talentu i své vizáži svalnatého chlapáka dostal roli Clarka Kenta v nejslavnější supermanovské filmové verzi z roku 1978. Film byl úspěšný a třikrát byl nominován na Oscara. Šestadvacetiletý Christopher se stal slavným. Přestože se do povědomí většiny diváků zapsal právě jako Superman, zahrál si i v dalších filmech, například ve snímcích Bostoňanky či Soumrak dne. Jedním z posledních filmů byly sci-fi snímek Vesnice prokletých či film Mimo podezření, v němž paradoxně ztvárnil muže odsouzeného pro vozík.

Osudná nehoda převrátila jeho život naruby

Pak přišla tvrdá rána i pro samotného herce. V květnu 1995 spadl při tréninku na dostizích tak nešťastně, že mu zcela ochrnula spodní část těla. Nejprve chtěl sice spáchat sebevraždu, potom ale své postižení přijal a začal bojovat s nepřízní osudu. Několik hodin denně cvičil a prokázal obdivuhodnou sílu. Po měsících rehabilitace mohl dýchat bez přístrojů, a dokonce začal cítit některé části těla.

S manželkou Danou založil nadaci, která finančně podporovala výzkumy k uzdravení tělesně postižených. Lobboval v Kongresu za lepší pojištění proti fatálním poraněním a zasazoval se za výzkum kmenových buněk spojených s klonováním.

Devět let strávil na vozíku, přesto si zahrál v několika filmech, například v remaku Hitchcockova filmu Okno do dvora, a věnoval se i režii. Přesto se nikdy nezbavil nálepky Supermana. Svůj boj s vlastním osudem nakonec prohrál. Jeho tělo zasáhla infekce a herec upadl do kómatu. Zemřel na zástavu srdce. Jeho žena Dana ho následovala o dva roky později, zemřela na rakovinu.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE


 

 

 

 

 

Autor: aši