Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Grace Kelly: Nesnášela Hollywood, žila v kleci a tragicky zahynula

12. listopadu 2022 | 06:00

Právě dnes by monacká knežna Grace Kelly oslavila 93. narozeniny. Jedna z nejkrásnějších hereček Hollywoodu, sexy kráska s modrýma očima a oblíbenkyně režiséra Hitchcocka. Její kariéra trvala jen šest let, další roky svého života obětovala monackému knížectví a rodině.

Grace pocházela z irské katolické rodiny a vyrostla v domě se sedmnácti pokoji v Pensylvánii. Už odmalička bylo jasné, že z ní vyroste krasavice. Měla ledově modré oči a byla silně krátkozraká. V brýlích jste ji ale neviděli. Byla spíše plachá a odtažitá, proto se o ní říkalo, že je ledová královna. Měla ráda poezii a sama ji psala. Nesnášela sport a místo toho zbožňovala divadlo.

VIDEO: Nejslavnější královské rozvody

Video se připravuje ...
Nejslavnější královské rozvody • VIDEO: Videohub

Pracovala na sobě tvrdě, až se dostala na Broadway, brzo potom se objevila ve filmu. Tam si jí všiml producent Stanley Kramer, díky kterému dostala roli ve filmu V pravé poledne. Na základě toho získala smlouvu v Hollywoodu. Její herecká hvězda stoupala, za film Mogambo, který natočila v Nairobi, získala Zlatý globus a nominaci na Oscara. Oscara nakonec obdržela za vedlejší roli ve snímku Venkovské děvče. Bylo jí pouhých pětadvacet.

Šla za svým cílem a nesnášela Hollywood

Přestože byla mladá, věděla přesně, co chce a co ne. Šla si za svým cílem a nesnášela Hollywood, o němž prohlásila: „Je to nelítostné místo plné frustrovaných lidí. Smutek tam byl jako smog, ležel na všem.“ Od července 1953 do srpna 1954 natočila šest filmů, během natáčení se poznala s dalšími hvězdami, jako byl například Clark Gable. Byla tvrdohlavá a bouřila se proti šéfům filmového studia MGM, když jí chtěli diktovat, jak má vypadat.

 

Byla vždy vyrovnaná a na úrovni, přesně věděla, jak má svou kariéru ovládat. Toužila hrát divadlo a film považovala za pouhou epizodu. Nekouřila a mezi nabídkami si vybírala. Mnohé velmi často odsoudila výrokem, že jde o slátaniny, kde hrát opravdu nechce. Stala se oblíbenou herečkou slavného režiséra Hitchcocka. S ním natočila tři filmy. 

Místo herectví dala přednost rodině

Pak přišel festival v Cannes, kde se seznámila s knížetem Rainierem III. Procházeli se palácem a zahradami a pak se Grace vrátila do Ameriky. Kníže si začal s Grace psát, přibývalo důvěrností. Oba spojovala osamělost a taky víra. V prosinci 1955 požádal kníže Grace o ruku a ona řekla ano. Začala se připravovat svatba století, jak se o ní psalo. V dubnu 1956 se stala Grace Kelly manželkou monackého knížete.

 

Přestože toužila po štěstí a novém domově, musela spoustu věcí překousnout. Některé zvyklosti na zámku byly pro svobodomyslnou herečku až moc konzervativní. I proto chtěla všechno změnit. Přesto jí bylo smutno, když si uvědomila, že luxus není to, po čem by toužila.

Nesměla filmovat a chyběli jí přátelé

Musela se vzdát filmování, protože manžel si to nepřál, a dokonce po svatbě zakázal v Monaku promítat všechny filmy, v nichž hrála. Filmování jí chybělo stejně jako přátelé. Porodila tři děti, ale smutek se v ní prohluboval.

 

Svou roli kněžny ale brala vážně, navštěvovala nemocnice, zajímala se o charitu. To ji prý zachránilo. „Hned na začátku jsem přišla o svou identitu. Až do narození dětí jsem žila prostřednictvím manžela. Potom mi hodně pomohla dobrovolnická činnost a postupně jsem našla sama sebe.“

Smrt ji vysvobodila ze smutku

Manželství nebylo idylické, kníže Grace podváděl a ona se čas od času utápěla v alkoholu. Možná její předčasná smrt přišla právě včas, aby ji vysvobodila ze života, který se jí nelíbil. Ve dvaapadesáti letech zemřela při autonehodě, kdy jela s nejmladší dcerou z venkova do Monaka. Při jízdě prý dostala srdeční záchvat a o den později zemřela na krvácení do mozku.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE.

 

 

Autor: aši