Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jean Reno: Vrahoun stříbrného plátna i romantický rytíř slaví sedmdesátku!

25. července 2018 | 06:00

Francouzský herec třikrát nominovaný na cenu César oslaví za pár dnů sedmdesátiny. Ani bychom neřekly... Pořád má neuvěřitelné charizma, a i když před patnácti lety prohlásil, že po šedesátce už hrát nebude, objevuje se ve filmech pořád. A pořád stojí za to se na něj koukat.

Tahle superstar patří spolu s kolegou Gérardem Depardieu k tomu nejlepšímu, co nám filmová Francie nabízí. Známe ho zejména z rolí tvrdých chlapáků, kteří se neštítí zabíjet, ale taky z rolí romantických, tak trochu praštěných rytířů.

Nejprve po filmování netoužil

Reno se narodil v Maroku španělským manželům, kteří tam utekli před Frankovou diktaturou. V jeho dvanácti letech se pak přestěhovali do Francie, ta se stala jeho domovem. Nastoupil vojenskou službu v Marseille a v Německu, po návratu začal navštěvovat herecké kurzy. Miloval divadlo a o filmu nesnil. „Touha stát se slavným vás může zahubit. Raději čtěte a získávejte zkušenosti.“

Od roku 1974 hrál v divadle, od konce sedmdesátých let se začal objevovat i ve filmech. Popularitu mu přinesl teprve film režiséra Luka Bessona Magická hlubina z roku 1988. Jak později Reno prohlásil – netuší, jak by jeho život vypadal bez Bessona, protože jejich společný film mu změnil život velmi výrazně. Vedle Magické hlubiny natočili společně i další filmy – Leon či Brutální Nikita. Právě v Leonovi ztvárnil jednu ze svých životních rolí.

Umí zahrát vrahouny i romantické hrdiny

Vidět jste ho mohli i v komedii Návštěvníci, ve velkofilmu Godzilla, thrillerech Ronin, Purpurové řeky, v Šifře mistra Leonarda či v komedii Drž hubu, kde se objevil po boku Gérarda Depardieu. Nedávno natočil – i v České republice – film Dobrodruzi. Jean Reno je prostě kosmopolitní herec, který žije v New Yorku i Francii a točí všechny možné žánry od thrillerů po nezávislé snímky. O sobě prohlašuje, že je sice největší vrahoun stříbrného plátna, ale že herec musí být ve své kariéře všestranný.

I když hraje velmi často tvrďáky (však taky měří 191 cm), v reálném životě je to prý citlivý chlap, který miluje svou rodinu. Ženy má rád, byl celkem třikrát ženatý. Z každého svazku má dvě děti. Potřetí se oženil v roce 2006 s herečkou a modelkou Zofií Boruckou. Překvapivé je, že dvě jeho ženy mají polské kořeny. Slovanské ženy se mu prostě líbí, to ostatně řekl i při své návštěvě v Česku. „Jsou tu milí lidé, dobré jídlo a krásné ženy.“

Bohatý muž, který si střeží soukromí

Patří k nejbohatším francouzským hercům, má rád klid a soukromí, moc toho nenamluví a ve volném čase vyrábí olivový olej na své plantáži. Má přívětivou povahu a neustále se snaží rozšiřovat si obzory. I to je zřejmě důvod, proč má tak velký úspěch i v Hollywoodu. „Aby se stal francouzský herec úspěšný i tam, musí se pokusit mluvit anglicky, což jsem udělal. A taky si musíte uvědomit, že nemáte nahradit americké hvězdy, ale že musíte proslavit sám sebe,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

 

 

Autor: aši