Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Audrey Hepburn: Přejídala se, kouřila tři krabičky denně a pětkrát potratila

26. prosince 2023 | 18:00

Letos uplynulo 70 let od uvedení slavného filmu Prázdniny v Římě, kde excelovali mladičká Audrey Hepburn a Gregory Peck. Tahle role vystřelila půvabnou herečku do hvězdného hereckého nebe, a dostala za ni dokonce Oscara. Přestože vypadala jako žena, které leží muži i štěstí u nohou, reálný život byl docela jiný. Co ji trápilo, proč tolikrát potratila a proč neměla štěstí na partnery?

Tahle obdivovaná star minulého století je dodnes považována za ideál ženské krásy a taky hereckého talentu. Stala se ikonou pro mnohé ženy, oslňovala davy mužů, ale šťastná moc nebyla. Narodila se v roce 1929 v Bruselu a dětství prožívala za války, která ji silně ovlivnila. Chtěla se stát tanečnicí a věnovala se baletu. V Londýně dokonce získala stipendium na baletní škole, tak se po válce s rodinou do Londýna přestěhovala.

VIDEO: Ikonický šatník Audrey Hepburn

Video se připravuje ...
Ikonický šatník Audrey Hepburn • VIDEO: Videohub

Místo baletu film a Oscar

S baletem ale brzo skončila, prý byla moc drobná. Ovšem všiml si jí filmový producent a dostala první roli, později přijala nabídku do jedné show na Brodwayi. Netrvalo dlouho a v roce 1953 získala hlavní roli ve filmu Prázdniny v Římě. Tento snímek z ní udělal světovou hvězdu. Od té doby šla z filmu do filmu, získávala řadu cen – Oscara, ceny Emmy, Grammy i Tony.

Život ale jednoduchý neměla. Od malička trpěla strachem z hladu, zřejmě kvůli válce. Po zbytek života se přejídala, v kufru jí prý nikdy nechyběly těstoviny a parmazán, byla závislá na čokoládě a koláčích. Zřejmě jen kvůli anorexii a bulimii si udržovala štíhlou postavu. Vedle toho byla od patnácti silnou kuřačkou, denně vykouřila až tři krabičky cigaret. Soukromý život se ale obešel bez skandálů, nebyla závislá na lécích ani alkoholu.

Partnerské vztahy jí moc nevycházely

Byla krásná a půvabná, muži ji zbožňovali, ale při výběru partnerů moc štěstí neměla. Vedle toho trpěla kvůli své postavě komplexy – vadily jí malá prsa, velký nos, velké nohy (velikost bot měla 43) a nikdy nechápala, proč ji považují za hezkou. Zasnoubila se s průmyslníkem Jamesem Hansonem, ale svatbu zrušila. Poté následoval románek s hercem Williamem Holdenem, ten ale nemohl mít děti – a ty Audrey chtěla. Takže i s ním se rozešla. Místo něj si vzala kolegu Mela Ferrera, kterého poznala na večírku u Gregoryho Pecka. Prožili spolu čtrnáct let.

S Melem toužila po dětech, bohužel nejprve dvakrát potratila, teprve napotřetí se narodil syn Sean. Další děti ale nevyšly, následovaly dva další potraty. Druhým manželem se stal o osm let mladší italský psychiatr Andreas Dotti. Touha po dalším dítěti tentokrát vyšla a narodil se jim syn. Další dítě se ale opět nepodařilo, v roce 1974 potratila popáté. Manžel ji začal navíc podvádět, a to už Audrey nevydýchala. Rozvedli se v roce 1982, v té době už ale žila s nizozemským hercem Robertem Woldersem, toho si ale nikdy nevzala.

Na konci života se věnovala pomoci chudým

V posledních letech života pracovala pro UNICEF a podnikla osm cest do Etiopie, Jižní Ameriky, Bangladéše, Vietnamu i Somálska. Po návratu z poslední mise v Somálsku v roce 1992 ji začaly sužovat bolesti břicha. Bohužel se dozvěděla, že trpí vzácnou formou rakoviny střev a šance na vyléčení je nulová. Vrátila se do Švýcarska, tam strávila poslední Vánoce. Zemřela v lednu 1993 ve spánku. Pochována je na hřbitově nad městem Tolochenaz u Ženevského jezera. To prý bylo její vroucné přání.

 


 

 

 

 

Autor: aši