Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lži ve vztahu: Které jsou zakázané a nikdy byste je neměli vyslovit?

  • 24. června 2018 | 06:00

    Některé lži můžou vztahu pomoci, jiné naopak uškodit. A i když jsou bílé, neboli milosrdné, vyslovené s dobrými úmysly, raději bychom je neměli svým partnerům říkat. Které to jsou?

  • Kdy jsou milosrdné lži nebezpečné?

    Autor: iStock

     

    Milosrdné lži jsou považovány za takzvané prosociální lži. Vyslovujeme je totiž kvůli tomu, abychom druhému neublížili. Jsou většinou společensky přijatelné, ale někdy se i bílá lež může stát pro vztah nebezpečnou. Kdy? Podle psycholožky Suzanne Degges-White se bílá lež stává hrozbou, pokud ji použijete k ochraně své vlastní kůže, nikoli z toho důvodu, abyste chránili pocity druhých. Které čtyři bychom nikdy neměli vyslovit?

     

  • Zůstaneme v kontaktu

    Autor: iStock

     

    Pokud víte, že na to číslo, které jste dostala (dostal), už nikdy nezavoláte, neslibujte, že to uděláte. Pokud máte strach vyslovit pravdu a říkáte si, jak moc je těžké druhému říct, že o něj vlastně nestojíte, uvědomte si, jakou bolest způsobíte svou lží. Žádné sliby, žádné bílé lži vyslovené s dobrým úmyslem. Ublížili byste víc, než když řeknete pravdu hned na začátku.

  • Jsi pro mě jediný/jediná

    Autor: iStock

     

    Přesvědčovat toho druhého, že se už nikdy nepodíváte na jiné muže/ženy? Jen tím naznačujete nejistotu. Čím déle budete někoho přesvědčovat o tom, že je jediný na světě, a přitom není, tím bolestnější pak bude rozchod. Ukončení vztahu, který nikam nevede, sice v ten okamžik zabolí, ale časem přejde. Proč se dlouhodobě trápit a mučit a dávat naději, když žádná není? Čestnost a spravedlnost jsou vždycky cennější než milosrdné lži.

     

  • Jsme jen přátelé, nic víc

    Autor: iStock

     

    Pokud jste byli skutečně „jen přátelé", je pravděpodobné, že nemáte důvod se snažit přesvědčit toho druhého o tom, že jde jen o přátelství. Ovšem pokud víte, že ten druhý touží po něčem silnějším, co je založené na emocích a fyzickém kontaktu, pak tvrzení „jsme jen kámoši“ je naprosto zcestné. Nic takového neříkejte, pokud to tak opravdu necítíte.

  • Slibuji, že už to opravdu ukončím…

    Autor: iStock

     

    Flirt, avantýru, románek, hazardní hry, pití, kouření, cokoli vás napadne. Jestli víte, že svůj slib nemůžete dodržet, protože prostě nechcete nebo nemáte dost silnou vůli to skončit, raději mlčte a nelžete. Děláte tím ze svého partnera akorát hlupáka, protože on moc dobře ví, že je to milosrdná lež a že nikdy nesplníte to, co jste slíbili.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.