Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Josef Kemr: Celý život tajil syna a kvůli ženě se rozhádal s Hrušínským

20. června 2019 | 06:00

Laskavý, skromný a vynikající herec by se dnes dožil sedmadevadesáti let. Byl hluboce věřící člověk, který se za svou víru nestyděl, i proto mnohým v minulém režimu vadil. Objevil se v desítkách filmů, které dodnes patří k tomu nejlepšímu. Ať už to byly seriál Chalupáři, film Marečku, podejte mi pero nebo legendární komedie Na samotě u lesa, v níž ztvárnil dědu Komárka. V jeho životě však byla i tajemství.

Narodil se v roce 1922 v rodině ševce a švadleny. Otec Josefa Kemra hrál výtečně na housle a syn tohle umění podědil. Přesto vystudoval obchodní školu, protože otec si nepřál, aby se věnoval divadlu. Po škole se živil jako elektromontér, číšník nebo prodavač. V době okupace ale utekl k divadlu a už od něj neodešel. Začal jezdit s kočovnou hereckou společností, následovala angažmá v Kladně, Divadle Akropolis, Divadle S. K. Neumanna, Městských divadlech pražských. V roce 1965 se stal členem Národního divadla.

Svérázné a prosté herectví

Na prknech, která znamenají svět, vytvořil stovky nezapomenutelných rolí. Vynikající byl v komediálních rolích s tragickým nádechem, kterým dokázal vtisknout punc jedinečnosti. Rozhodně mu v tom pomáhaly i jeho hubená postava, úsporná gesta a melancholický pohled.

Poprvé se objevil před kamerou v roce 1937 ve filmu Lízin let do nebe, do konce války si zahrál v několika filmech epizodní role. Velkou slávu mu přinesly pozdější snímky, jako byly Dovolená s Andělem, Šíleně smutná princezna, S čerty nejsou žerty či Na samotě u lesa. Za celoživotní práci získal v roce 1993 Cenu Thálie a o rok později Českého lva za vedlejší roli ve filmu Pevnost.

Kemr byl ženatý s herečkou a režisérkou Evou Fouskovou, s níž bohužel neměl děti. Přestože ona byla komunistka a on komunisty nesnášel, nakonec je rozdělila až Evina smrt. Po její smrti měl ještě jednu lásku, a to herečku Mariku Skopalovou, která hrála stejně jako Kemr v Národním divadle. Přestože se měli rádi, nikdy se nevzali.

Marika byla také příčinou velké hádky mezi Kemrem a jeho kolegou Rudolfem Hrušínským. Do té doby velcí kamarádi se rozkmotřili kvůli maličkosti, kterou Kemr nedokázal skousnout. Hrušínský totiž jednou Mariku poplácal po zadku a Kemr jako silně věřící člověk tohle gesto kamarádovi nikdy neodpustil. Až do smrti spolu nepromluvili.

Utajený syn a bolestivé umírání

Až po Kemrově smrti vyšlo najevo, že měl nemanželského syna Vladimíra. Vladimírova matka byla herečka, s níž se prý Josef Kemr v padesátých letech zapletl během natáčení nějakého budovatelského filmu. Ona o svém románku nikdy nemluvila, až těsně před svou smrtí vše prozradila synovi. Na sklonku života onemocněl Kemr rakovinou žaludku, a přestože velmi trpěl, o své nemoci nemluvil. Několikrát v rozhovorech řekl, že se smrti nebojí a že je na ni připravený. Pracoval do poslední chvíle, zemřel v lednu 1995.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Co řekly o Kemrovi jeho herecké kolegyně? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Sovák a Kemr v Chalupářích. • VIDEO: Petr Macek, Jan Jedlička

Autor: aši