Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co o vás prozradí oblečení? Výzkumy ukazují, že ovlivňuje myšlení i náladu!

10. června 2018 | 06:00

Staré známé pořekadlo o tom, že šaty dělají člověka, má něco do sebe. Odborníci totiž došli k závěru, že to, co nosíme, působí na náš pracovní výkon, vystupování na veřejnosti, hladinu hormonů i srdeční frekvenci. A pak že šaty nejsou důležité!

Spousta studií naznačuje, že oblečení, které nosíme, může velmi znatelně ovlivnit psychický a fyzický výkon. Jedna studie z roku 2015 zkoumala vliv oblečení na lidské myšlení. Výzkumníci požádali vybrané osoby, aby si před testem vyměnily oblečení z formálního na neformální, a naopak. Výsledek? Ti, kteří na sobě měli formální oděv, měli lepší abstraktní myšlení a získali taky výhodnější nabídky než ti, kteří měli oblečení neformální.

Další pokus, který byl publikován v Journal of Experimental Social Psychology, byl neméně zajímavý. Když si lidé oblékli lékařský plášť, dělali až o polovinu méně chyb než lidé, kteří si oblékli malířský plášť. Podobné věci platí i o barvách oblečení. Červená barva například zvyšuje srdeční frekvenci a také sebevědomí.

Série studií publikovaná v časopise Journal of Consumer Research zkoumala reakce na lidi, kteří nepatrně porušovali zavedené normy, například ve výběru kravaty. Lidé s černou kravatou byli považováni za osoby s vyšším statusem a kompetencemi, kdežto lidé s červeným motýlkem za nevěrohodné a méně kompetentní.

Odborníci dále uvádějí, že styl a vybrané oblečení ovlivňují i náladu, zdraví a celkovou sebedůvěru. Vědci tenhle fenomén nazývají „zakořeněným poznáním“. „Když se oblékáme, podvědomě přijímáme některou z charakteristik spojených s typy oblečení. Neformální oděvy člověka uvolňují, formální ho svazují,“ říká profesorka Karen Pine z univerzity v Hertfordshire.

Výzkumy jednoznačně naznačují, že oblečení může sdělit spoustu informací o osobnosti, postavení, věku i příjmu – a třeba jen z pohledu na boty. Pokud také třeba nosíte hodinky, naznačujete tím, že jste spolehliví a že přesnost je pro vás důležitá. Každý detail vašeho oblečení o vás zkrátka něco říká.

Stačí rychlý vizuální detail a mozek si utvoří názor. Jde o pocit tam někde uvnitř, který nelze definovat. Jedno je jisté. Až se budete ráno oblékat nebo se chystat na pracovní pohovor, vybírejte si oblečení velmi pozorně. Může to být dobrý krok k posílení sebe sama i dosažení cílů.

 

 

 

 

Autor: aši