Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hugo Haas: Milovník žen, kokainu a večírků uspěl za mořem, ale táhlo ho to domů

23. května 2018 | 06:00

Patřil k nejpopulárnějším hercům první republiky. Měl talent, charizma a divačky ho milovaly. Elegán se smyslem pro humor, za kterým se ženské otáčely. A tajně doufaly, že si jich všimne. A on si všímal. Ženám se nevyhýbal, teprve když potkal svou ženu Bibi, stal se z něj vzorný muž. Jeho život ale pohádkový nebyl.

Hugo se narodil v roce 1901 ruské šlechtičně židovského původu, což později velmi poznamenalo jeho život. V žilách mu proudila umělecká krev, stejně jako jeho staršímu bratrovi, ze kterého se později stal hudební skladatel. I Hugo studoval na konzervatoři zpěv, ovšem tehdy mu Leoš Janáček poradil, aby místo zpívání raději hrál. Byla to dobrá rada.

Proslavily ho komické role

Po ukončení studia v roce 1920 dostal angažmá v divadle v Brně, pak hrál v ostravském divadle a od roku 1924 už byl v Praze v Divadle Komedie. V tomtéž roce pak dostal nabídku do Divadla na Vinohradech. Ve filmu se začal objevovat až po roce 1930, kdy němý film byl nahrazen zvukovým. A hned v prvních snímcích prokázal Haas především komediální talent. Jeho povaha rozverného bonvivána ho předurčovala k rolím milovníků, on sám ale upřednostňoval role tragické nebo tragikomické.

Jeho popularita stoupala rychle a brzy se stal jedním z nejoblíbenějších herců. Hrál ve filmech Muži v offsidu, Načeradec, Král kibiců, legendárními se staly komedie Život je pes, Mazlíček, Ať žije nebožtík, Jedenácté přikázání či Mravnost nade vše. V roce 1937 pak exceloval v Čapkově hře Bílá nemoc. Doktor Galén byl zřejmě jeho nejvýznamnější role.

Než se oženil, měl spoustu milenek

Pokud jde o jeho osobní život, zpočátku si ho velmi užíval. Miloval ženy, šňupal kokain, měl spoustu milenek, včetně Adiny Mandlové. Té ostatně pomohl nastartovat kariéru. Ona o něm později mluvila jako o nadaném herci, který byl velká osobnost, ale který se taky rád potuloval po barech. Vedle Adiny prožil románky s Ljubou Hermanovou, Olgou Scheinpflugovou a dalšími. Mejdany u něj doma byly na denním pořádku.

Když v roce 1937 natáčel film Kvočna, poznal svou budoucí ženu Bibi. Zamiloval se a o rok později si ji vzal. Z bouřlivého bonvivána se stal milující a hodný manžel. Bohužel štěstí netrvalo moc dlouho. Už v té době měl Haas problémy s nacisty, důvodem byl jeho židovský původ a taky protifašistické názory. Bylo jasné, že v Československu nemohou zůstat. Koncem roku 1939 musel navíc odejít z Národního divadla.

Útěk z rodné země byl nutný

Tehdy se jim také narodil syn Ivan. Manželé věděli, že musí odcestovat, ale syn by dlouhou cestu nezvládl. Přesto odjeli a syna Ivana nechali u švagrové. Přes Francii a Španělsko se dostali až do Spojených států.

Haasovi bylo osmatřicet, v Československu byl na hereckém vrcholu. Přesto se mu podařilo se i v USA prosadit. Natočil tam pětatřicet filmů, úspěšně adaptoval slavný román Hlídač č. 47. Hrál v divadle, spolupracoval s dramatikem Bertoltem Brechtem a dalšími. Zlomovým se stal film Summer Storm, který byl velmi úspěšný. Z Haase se stala hvězda i za mořem.

Za jeho smrt mohou vajíčka

S manželkou se v roce 1961 přestěhoval do Vídně, snad aby byl blíž své rodné zemi. Do Prahy se podíval v roce 1963, poprvé od emigrace – a naposledy. Onemocněl, trpěl depresemi a prodělal infarkt. Prvního prosince 1968 zatoužil po vajíčkách. Bohužel na ně zapomněl a voda se vyvařila. Haas se nadýchal kouře, a protože byl těžký astmatik, začal se dusit. Nakonec zemřel na zástavu srdce. Jeho manželka Bibi musela o rok později pohřbít i jejich syna Ivana, bylo mu třicet. Ona sama žila až do roku 2009, kdy zemřela v Rakousku.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy legendárních hereček a herců najdete ZDE

 

Autor: aši