Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Patrick Swayze: Idol z Hříšného tance miloval do konce života jedinou ženu!

14. září 2023 | 06:00

Je to už přes třicet šet let, co svět pobláznil kultovní film Hříšný tanec. V hlavní roli tam exceloval do té doby neznámý herec Patrick Swayze. Téměř přes noc se z něj stal lamač dívčích srdcí. Jeho srdce ale patřilo po celý život, který bohužel skončil předčasně před 14 lety, jen jedné jediné ženě.

Patrick se narodil v roce 1952 do umělecké rodiny jako druhý z pěti dětí. Matka Patsy byla tanečnice a choreografka, která vedla taneční školu. Tam odmalička Patrick chodil. Ovšem kromě toho hrál taky fotbal a byl trochu zlobivý kluk, který se rád pral. Možná by z něj byl fotbalista, kdyby si nezranil koleno a s fotbalem nebyl konec. Nejprve mu to vadilo, pak se vrhnul po hlavě do tance a dřel jako kůň. 

VIDEO: Život Patricka Swayzeho (†57)

Video se připravuje ...
Život Patricka Swayzeho (†57) • VIDEO: Videohub

Tančil, skládal hudbu i zpíval

Hrál v mnoha tanečních představeních i na Brodwayi a jako tanečník si vysloužil velké uznání. Později svoje taneční umění zužitkoval právě v Hříšném tanci, kde s ním hrála Jennifer Grey. Na rozdíl od něj ona měla dublérku. Jak později řekl, natáčení tanečních scén pro něj bylo utrpení, protože byl daleko lepším tanečníkem než filmový hrdina. Kromě tancování skládal také hudbu. Například píseň She´s Like The Wind, která zazněla v Hříšném tanci, napsal on. A dokonce ji i zazpíval.

Hříšný tanec, Bod zlomu a Duch

Po obrovském úspěchu Hříšného tance se stal Patrick idolem tisíců dívek a žen po celém světě. Jeho image drsného chlapce s krásným úsměvem byla dokonalá. On sám byl vlastně taky takový. Pořád tak trochu zlobivý kluk jako v dětství. I proto mu tak seděla další role v thrilleru Bod zlomu, kde si zahrál vůdce gangu surfařů. Romantická komedie Duch byla zase jiná poloha, neméně přitažlivá zejména pro divačky. Za svoje herecké výkony byl nominován na Zlatý glóbus (Hříšný tanec, Duch a Tři muži v negližé).

Manželku poznal v taneční škole

Když se točil Hříšný tanec, už téměř deset let miloval jednu jedinou ženu. Lisu Niemi. Poznali se, když bylo Patrickovi dvacet, jí o čtyři roky méně. Jak jinak než v taneční škole. I Lisa totiž tančila a později přiznal, jak krásná mu tehdy připadala. I když jí bylo teprve šestnáct, začali spolu randit, a když Lisa ukončila střední školu, začali spolu žít. Vzali se v roce 1975.

Velká láska, ale i fámy o týrání

Jejich vztah byl plný lásky, prý své ženě nebyl Patrick nikdy nevěrný. Ovšem jejich manželství taky nebylo bez mráčků. Občas se rád napil, a to pak byl agresivní. Lisa po jeho smrti uvedla, že kolikrát musela z domu utéct, protože se proměnil v násilníka. Jinak to byl úžasný chlap. Po jeho smrti se začaly ale taky objevovat nepotvrzené zprávy, že Lisa pro změnu svého muže trýznila, a dokonce ho i bila. Tyhle fámy se ale nikdy skutečně nepotvrdily.

Velkou lásku ukončila rakovina

Každopádně to byla velká láska, která trvala sedmatřicet let a vydržela až do Patrickovy předčasné smrti. V roce 2008 ho začaly trápit bolesti břicha a lékaři mu sdělili, že má rakovinu slinivky ve čtvrtém stádiu. Byl to šok, a přestože mu dávali lékaři několik týdnů života, Patrick se rozhodl bojovat. Chodil na chemoterapii, testoval alternativní metody léčby a přitom natáčel film Záře. Nemoc však byla silnější, nejpřitažlivější muž planety z roku 1991 zemřel v září 2009.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy legendárních hereček a herců najdete ZDE

Autor: aši