Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Laďka Kozderková: Zpívala pár hodin předtím, než zemřela na rakovinu

26. června 2019 | 06:00

Herečka a zpěvačka, která si za svůj život nezahrála ani jednu hlavní roli, v těch vedlejších doslova zářila. A nepřekonatelná byla, když zpívala. Umělkyně a také maminka dvou dcer bohužel zemřela předčasně na rakovinu. Dnes by jí bylo 70 let.

 

Kdyby se dostala do Hollywoodu, možná by z ní byla světová hvězda. Poklonu jí kdysi vysekla i Barbra Streisand, když ji slyšela zpívat Hello, Dolly v karlínském divadle. Laďka nikdy neměla trému. Snad proto, že pocházela z muzikantské rodiny a vystupovat před lidmi jí nedělalo problémy. První nahrávku nazpívala ve dvanácti letech, tehdy ji doprovázel Gustav Brom a předpovídal jí velkou budoucnost. Její hlas byl výjimečný, už ve čtrnácti zněl vyspěle a nikdo nehádal, že patří dívce. Vystudovala konzervatoř, ale místo na JAMU zamířila do života. Dostala se do pražského Rokoka, později hrála v Hudebním divadle Karlín.

Gejzír, který se nedal zastavit

V divadle i ve filmu byla jako živel, typická pro ni byla bezprostřednost. Mnozí o ní říkali, že byla jako gejzír, který se nedal zastavit. Jako by podvědomě tušila, že její život nepotrvá dlouho, tak si ho užívala naplno. Nebyla ale jen velký talent, byla taky dříč a profesionál. Objevila se v mnoha filmech ve vedlejších rolích, kterým vtiskla kouzlo i svou ženskost – například Jako jed, Křtiny, Trhák a další. Vidět jsme ji mohli i v televizi v mnoha zábavných scénkách.

Muži se za ní otáčeli

Pro většinu lidí, kteří ji znali, byla symbolem života a ženskosti, taky se za ní muži otáčeli. Vyzařovalo z ní velké charizma a přitažlivost. Pokud jde o muže, neměla o ně nouzi, poprvé se vdala za trumpetistu Richarda Kubernáta, který byl o čtvrt století starší. S ním měla dceru Ladu (narodila se v roce 1969). Nevydrželi spolu ale dlouho, manžel hodně pil a Laďka to nemohla snést. Druhým manželem byl herec Vlastimil Bedrna, s nímž měla dceru Vlastimilu (1976). Ten svou ženu přežil – ovšem ani tenhle vztah nebyl idylický a i v tomto případě za to mohl alkohol.

Muzikál byl její láska

Když se dostala Kozderková do Karlínského divadla, splnil se tím její sen. Ona sama mnohokrát prohlašovala, že muzikál je její velká láska. Nejraději hrála a zpívala zároveň, jedině tak byla celá. Bohužel se nedožila porevolučního muzikálového boomu. Byla skutečně skvělá – v roce 1982 hrála v muzikálu Hello, Dolly. Právě v té době v Praze natáčela americká herečka Barbra Streisand, které kdosi řekl, aby se šla na Laďku podívat. Byla z ní nadšená!

O rakovině nemluvila, ale bojovala s ní

Pak přišel rok 1984 a Laďka onemocněla rakovinou děložního čípku. Operovali ji, ale za dva roky se nemoc vrátila. Herečka však o rakovině nemluvila, stále se smála a hrála jako o život. Přitom už v roce 1979 jí Helena Růžičková předpověděla, že její život bude krátký. Snad i proto byla takový živel. S rakovinou ale bojovala statečně, ovšem marně. Podle vzpomínek lékařů si naposledy zpívala několik hodin před smrtí. Zemřela 17. listopadu 1986 – bylo jí pouhých sedmatřicet let.

Autor: aši