Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Věra Galatíková: Odmítla chemoterapii a navzdory prognózám se dožila vnoučat!

14. března 2018 | 06:00

Před deseti lety prohrála svůj boj s rakovinou. Přestože trpěla, žádné nářky od ní nikdo neslyšel. Usmívala se, a jak sama říkala, bojovala tiše. Nesnášela lítost a chuť do života jí dávala vnoučata. Zemřela dva dny před Štědrým dnem v kladenské nemocnici.

Byla to velká osobnost, protože jen ty dokážou to, co ona. Když se dozvěděla, že rakovina znova zaútočila, rozhodla se pro alternativní léčbu. Nechtěla chemoterapii a chtěla jen jedno jediné – dočkat se narození vnoučat. To se jí podařilo, a i když jí lékaři dávali pouhých pár měsíců života, statečně se prala dál a dočkala se vnoučka i vnučky.

Věra Galatíková se narodila v roce 1938 ve Zlíně a vyrůstala v Březnici. Vystudovala pedagogickou školu, a jeden rok dokonce učila. Přestože rodiče měli k divadlu vztah, chtěli, aby dělala něco pořádného. Tajně se vydala na přijímací zkoušky na konzervatoř do Brna a tam poprvé potkala svého budoucí manžela Ladislava Freje. Byl ale o tři roky mladší, takže tenkrát ji dvakrát nezaujal. Po škole byla pět let v divadle v Pardubicích, pak zamířila do Divadla S. K. Neumanna. Od roku 1993 byla členkou souboru Národního divadla.

Jiskra mezi Galatíkovou a Frejem přeskočila údajně v pardubickém divadle, kde oba zkoušeli hru Královna Kristýna. Jiskra se potom rozhořela naplno v Praze. Měli spolu dceru a syna, do manželství se ale Frej moc nehrnul. Zkušenost s manželstvím už totiž Frej měl a zřejmě se bál, že by to zase nevyšlo. Nakonec se ale Věra svatby dočkala, Ladislav ji požádal o ruku, když ležel v nemocnici se svalovou chřipkou.

Jejich láska byla osudová, vydrželi spolu šestatřicet let! Pravda, jejich soužití nebylo tiché, ale naopak velmi bouřlivé, protože vedle sebe žily dvě silné osobnosti. Galatíková musela překousnout nejen jeho výbušnou povahu, ale také jeho zálibu v jiných ženách. Ovšem byl to také vztah plný lásky a harmonie, jinak by tak dlouho nevydržel.

Když se v roce 2002 dozvěděla, že má rakovinu plic, byl to šok. Ale statečně absolvovala operaci a hned v nemocnici sekla s kouřením. Byla totiž silná kuřačka, vykouřila i krabičku za den. Dokonce se potom zapojila do protikuřácké kampaně. Bohužel to nestačilo, za dva roky se rakovina vrátila. Opět přišla na řadu operace, ale nemoc se nechtěla vzdát.

Diagnóza tehdy vypadala na pouhých pár měsíců, ale statečná Galatíková bojovala ještě rok. Odmítla další chemoterapii a rozhodla se pro alternativní léčbu. Dostávala injekce na podporu imunity od primáře kladenské nemocnice, který se staral i o Václava Havla. Byla šťastná, že se dočkala vnoučat, smála se, i když jí asi do smíchu nebylo. Nikdy si nestěžovala, v mnoha rozhovorech říkala, že nechce nikoho mučit, hlavně ne svou rodinu.

Dvorní dabérka francouzské herečky Annie Girardot, herečka, kterou proslavily role ve filmech Údolí včel, Skřivánci na niti, Léto s kovbojem, Skalpel, prosím nebo v seriálech My všichni školou povinní či Sanitka, zemřela tři dny před Štědrým dnem 2007 v kladenské nemocnici. Poslední chvíle života strávila s těmi, které milovala nejvíc, s rodinou.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

 

Autor: aši